Deser bardzo truskawkowy
Przed nami sezon truskawkowy - czas dla wielbicieli truskawek. Aromatyczne, soczyste, słodziutkie... dają nam wiele możliwości wykorzystania ich dla sprawienia sobie pysznych przyjemności. Na początek proponujemy puszysty krem truskawkowy. Mniam...
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 4 żółtka
- 20 dag cukru
- 30 dag truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
- okrągłe biszkopty
Żelatynę zalać połową szklanki wrzącej wody i mieszać, aż dokładnie się rozpuści.
Kremówkę mocno schłodzić i ubić na puch.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a następnie dokładnie wymieszać z ostudzoną żelatyną.
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Przetrzeć przez sitko (lub dokładnie zmiksować), połączyć z żółtkami i żelatyną.
Do bitej śmietany powoli wlewać mus truskawkowy, cały czas ubijając.
Na dno pucharków lub papierowych foremek wyłożyć biszkopty, nałożyć krem truskawkowy, udekorować truskawkami.
Pięknie wygląda i doskonale smakuje!
Skomentuj artykuł