s. Anastazja / DEON.pl
Smaczna i pożywna sałatka wg przepisu Siostry Anastazji.
Doskonała na lunch lub spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół.
Smacznego!
Plenerownia
Mona Lisa przeżyła już wszystko: doprawiano jej wąsy, wsadzano na nos okulary, zmieniano rysy twarzy, wycinano.
apio / DEON.pl
Ryba w jarzynach na "pomidorowo", znana wszystkim jako ryba po grecku to danie, które od lat zachwyca. Wybornie smakuje na zimno, ale na gorąco też ma swoich zwolenników. Najlepszy smak uzyskuje na drugi dzień po przygotowaniu.
Plenerownia
Prezentujemy ostatnią serię prac przygotowanych na konkurs. W sumie otrzymaliśmy 60 plakatów PROMUJĄCYCH LOKALNE ZABYTKI. Wiele prac powstało w grupach. Przyznaliśmy dwa pierwsze miejsca, jedno drugie i dwa trzecie. W sumie nagrodziliśmy dziewięć osób.
Plenerownia
Następna porcja prac zgłoszonych do konkursu na PLAKAT REKLAMUJĄCY LOKALNY ZABYTEK.
apio / DEON.pl
Dziś proponujemy świetną sałatkę o ciekawym połączeniu słodkiego smaku ananasa z wędzonym kurczakiem i cebulą. Warto spróbować, bo jest naprawdę smaczna, a i pożywna. Dodatkową jej zaletą jest szybkie przygotowanie. Polecamy!
Plenerownia
SZTUKA NA KÓŁKACH rusza na podbój kolejnych zakątków Polski. W ramach LGD Region Włoszczowski otrzymaliśmy wsparcie finansowe dzięki któremu odwiedzimy 13 miejscowości. Oprócz tego powstanie dla nich wydawnictwo „Sztuka na krażkach”.
Plenerownia
Laureaci konkursu na PLAKAT REKLAMUJĄCY LOKALNY ZABYTEK zostali nagrodzeni, ich prace publikowaliśmy na początku lipca. Niektórzy z nich pojechali do zamku w Niedzicy, inni otrzymali ciekawe nagrody rzeczowe. Dzisiaj prezentujemy plakaty pozostałych uczestników konkursu. Na początek 20 ilustracji.
apio / DEON.pl
Pyszna sałatka z tuńczykiem i makaronem penne, której ciekawego smaku dodają brzoskwinie i rukola. Doskonały przepis na letnie dni!
Plenerownia
Na resztę wakacji proponujemy kilka łamigłówek z wydawnictwa SZTUKA NA KRĄŻKACH. Tym razem będą one dotyczyły 3 kościołów, które niedawno odwiedziliśmy w województwie świętokrzyskim: Rembieszyc, Jędrzejowa, Szydłowa.
apio / DEON.pl
Nadziewane ziemniaki z boczkiem, papryką i dymką to doskonały pomysł na samodzielne danie bądź dodatek do mięs czy ryb. Pięknie się prezentują i świetnie smakują!
"Vanity Fair" / PAP / drr
Pierwsza Dama Francji Carla Bruni, amerykańska piosenkarka Lady Gaga i hiszpański aktor Javier Bardem znaleźli się na dorocznej liście najlepiej ubranych osób na świecie magazynu "Vanity Fair".
apio / DEON.pl
Chili con carne to danie z pogranicza meksykańsko-teksańskiego. Z powodu kojarzonych z meksykiem składników i hiszpańsko brzmiącej nazwy zwykle uznawane jest za klasyczne danie meksykańskie. Jednak"prawa autorskie" do tego dania mają amerykańscy osadnicy z graniczącego z Meksykiem Teksasu. Na pewno zasmakuje miłośnikom pikantnych potraw, choć doradzamy doprawiać wg własnych upodobań.
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Rukola, zwana też rokiettą siewną coraz częściej gości na naszych stołach. I dobrze, bo jej zdecydowany, wyrazisty smak dodaje smaku każdej mieszance sałat liściastych. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym, a także jako dodatek do kanapek, makaronów czy pizzy.
"Gazeta Wyborcza" / PAP / drr
Na to pytanie próbują odpowiedzieć eksperci z łódzkiego Instytutu Włókiennictwa, bo pracują nad nowymi tabelami rozmiarów dla przemysłu odzieżowego.
Plenerownia
Obraz Matki Boskiej Wiśniowieckiej jest kopią cudownego wizerunku namalowanego na zewnętrznej ścianie kościoła Karmelitów na Piasku w Krakowie.
apio / DEON.pl
Dziś proponujemy pierś z indyka, zapiekaną pod kołderką z pieczarek uduszonych ze śmietaną i winem, pomidorów i sera. Wyśmienite!
s. Anastzja / DEON.pl / apio
Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem winogron, pomarańczy i orzechów - samo zdrowie!
UOKiK / drr
Ufaj rozsądkowi, rzadziej emocjom. Porównuj oferty w wielu sklepach. Sprawdzaj cenę zarówno na metce, jak i przy kasie. Co jeszcze warto wiedzieć?
apio / DEON.pl
Owoce awokado stają się coraz bardziej popularne w naszej kuchni, i dobrze, bo zawierają wiele cennych składników: nienasycone kwasy tłuszczowe (23,5 proc.), nieco białka (2 proc.), prowitaminę A (karoten), witaminy B_{1}, B_{2}, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu i niewiele wapnia, fosforu i żelaza. Miąższ awokado zawiera 3,4 proc. węglowodanów. Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka, ponieważ zmniejsza kwasowość soku żołądkowego. Ale uwaga: awokado jest tłuste, a więc bardzo kaloryczne (100 g - 233 kcal).
{{ article.description }}