Chili con carne - dla smakoszy pikantnej kuchni

Chili con carne - dla smakoszy pikantnej kuchni
Chili con carne - dla smakoszy pikantnej kuchni. (fot. FotoosVanRobin/flickr.com)
apio / DEON.pl

Chili con carne to danie z pogranicza meksykańsko-teksańskiego. Z powodu kojarzonych z meksykiem składników i hiszpańsko brzmiącej nazwy zwykle uznawane jest za klasyczne danie meksykańskie. Jednak"prawa autorskie" do tego dania mają amerykańscy osadnicy z graniczącego z Meksykiem Teksasu. Na pewno zasmakuje miłośnikom pikantnych potraw, choć doradzamy doprawiać wg własnych upodobań.

  • 60 dag mielonej wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pomidory w puszce bez skórki lub koncentrat pomidorowy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • pieprz cayenne
  • sól

Cebulę pokroić i usmażyć , dodać pokrojoną w kostkę paprykę , chwilę dusić, następnie przełożyć ją do miseczki.

Na tej samej patelni usmażyć zmieloną wołowinę, po chwili dodać usmażoną cebulę i paprykę, dodać pokrojone w kostkę pomidory (wraz z sokiem) lub koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz cayenne. Dusić do momentu, aż warzywa lekko zmiękną, ale nie rozgotują się.

DEON.PL POLECA

Na samym końcu dodajemy czerwoną fasolkę i kukurydzę.

Podawać z ryżem lub plackami tortilli.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Chili con carne - dla smakoszy pikantnej kuchni
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.