Chili con carne - dla smakoszy pikantnej kuchni
Chili con carne to danie z pogranicza meksykańsko-teksańskiego. Z powodu kojarzonych z meksykiem składników i hiszpańsko brzmiącej nazwy zwykle uznawane jest za klasyczne danie meksykańskie. Jednak"prawa autorskie" do tego dania mają amerykańscy osadnicy z graniczącego z Meksykiem Teksasu. Na pewno zasmakuje miłośnikom pikantnych potraw, choć doradzamy doprawiać wg własnych upodobań.
- 60 dag mielonej wołowiny
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pomidory w puszce bez skórki lub koncentrat pomidorowy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- pieprz cayenne
- sól
Cebulę pokroić i usmażyć , dodać pokrojoną w kostkę paprykę , chwilę dusić, następnie przełożyć ją do miseczki.
Na tej samej patelni usmażyć zmieloną wołowinę, po chwili dodać usmażoną cebulę i paprykę, dodać pokrojone w kostkę pomidory (wraz z sokiem) lub koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz cayenne. Dusić do momentu, aż warzywa lekko zmiękną, ale nie rozgotują się.
Na samym końcu dodajemy czerwoną fasolkę i kukurydzę.
Podawać z ryżem lub plackami tortilli.
Skomentuj artykuł