Papryka nadziewana mięsem i ryżem
![Papryka nadziewana mięsem i ryżem Papryka nadziewana mięsem i ryżem](https://static.deon.pl/storage/image/core_files/2010/2/25/ce88235b2e6a665c21d8085b2dfa5abd/jpg/deon/articles-thumb-xlarge-breakpoint-default/papryka-nadziewana-miesem-i-ryzem.jpg)
(fot. Another Pint Please / flickr.com)
apio / DEON.pl
Efektowne i smakowite danie, którego przygotowanie nawet niewprawnym kucharzom nie sprawi trudności. Polecamy!
Składniki:
- 4 papryki jednakowej wielkości, mogą być różnych kolorów
- 200 dag ryżu
- 300 dag mięsa wieprzowego (do zmielenia, może być łopatka)
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- pieprz, vegeta
Cebulę zeszklić na patelni i dodać zmielone mięso. Podsmażyć, doprawić vegetą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Ryż ugotować na sypko.
Papryki opłukać, odciąć górę i wydrążyć.
Ryż połączyć z mięsem i napełnić farszem papryki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlewając odrobiną wody i zapiekać w gorącym piekarniku przez ok. 30 min. Można też skorzystać z opcji grill - warto wtedy przygotować z folii aluminiowej podstawki pod każdą paprykę, które utrzymują papryki w trakcie grillowania.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł