Papryka nadziewana mięsem i ryżem

Papryka nadziewana mięsem i ryżem
(fot. Another Pint Please / flickr.com)
apio / DEON.pl

Efektowne i smakowite danie, którego przygotowanie nawet niewprawnym kucharzom nie sprawi trudności. Polecamy!

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 4 papryki jednakowej wielkości, mogą być różnych kolorów
  • 200 dag ryżu
  • 300 dag mięsa wieprzowego (do zmielenia, może być łopatka)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz, vegeta

Cebulę zeszklić na patelni i dodać zmielone mięso. Podsmażyć, doprawić vegetą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Ryż ugotować na sypko.

Papryki opłukać, odciąć górę i wydrążyć.

Ryż połączyć z mięsem i napełnić farszem papryki.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlewając odrobiną wody i zapiekać w gorącym piekarniku przez ok. 30 min. Można też skorzystać z opcji grill - warto wtedy przygotować z folii aluminiowej podstawki pod każdą paprykę, które utrzymują papryki w trakcie grillowania.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Papryka nadziewana mięsem i ryżem
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.