Takich lodów jeszcze nie jedliście! Nie wierzycie?!
Wraz z latem we Włoszech rozpoczęła się rywalizacja lodziarni na najbardziej oryginalne smaki.
Tegoroczne propozycje to lody o smaku szynki parmeńskiej albo tradycyjnych dodatków do makaronu: sosu pesto i sera owczego z pieprzem. Lody o smaku neapolitańskiej pizzy to kolejna kreatywna propozycja z jej kolebki, czyli miasta u stóp Wezuwiusza.
Coraz częściej drobni producenci lodów łączą ich smaki z lokalnymi tradycjami kulinarnymi. Czas zdumienia tymi wyczynami już minął, a lody słone, nawiązujące do klasycznych dań włoskiej kuchni coraz lepiej są przyjmowane i wywołują entuzjazm koneserów. To kolejny etap eksperymentów po poprzednich sezonach, gdy królowały lody warzywne: selerowe, cebulowe, pomidorowe.
Cukiernicy z Ligurii wykorzystali skojarzenie, jakie natychmiast budzi ich region, czyli makaron z sosem pesto: z bazylii, serów parmezanu i pecorino, czosnku, orzeszków piniowych i oliwy. Właśnie ten smak, niekiedy w łagodnej wersji pojawia się na Riwierze w rejonie Genui. Również tam popularność zdobywa sorbet o smaku bazylii i cytryny.
W Kampanii na południu zimnym przysmakiem celebruje się jeden z największych specjałów tego regionu, czyli mozzarellę z mleka bawolic.
W Reggio Emilia w Emilii-Romanii na północy, w jednej z najbardziej "kreatywnych" lodziarni w całym kraju serwowane są lody nawiązujące do dwóch słynnych na całym świecie produktów tego regionu; szynki parmeńskiej i parmezanu.
W Lombardii do produkcji lodów wykorzystuje się dynię z Mantui, która znakomicie łączy się z likierem migdałowym amaretto.
Najbardziej "mediolańskim" daniem jest risotto z szafranem, podawane zazwyczaj w chłodniejszych porach roku. W tamtejszych lodziarniach smak ten połączono latem z klasycznym włoskim ciastem na Boże Narodzenie, panettone.
W Rzymie można zjeść lody o smaku tradycyjnego dania z makaronu ze stołecznego regionu Lacjum, czyli caccio e pepe - owczego sera pecorino z pieprzem.
Lody o smaku neapolitańskiej pizzy to kolejna kreatywna propozycja z jej kolebki, czyli miasta u stóp Wezuwiusza. Przygotowano je z mozzarelli, podłużnych pomidorów i bazylii w proszku.
Lody te są dziełem dwóch rodzin z Neapolu, produkujących i sprzedających największe tamtejsze przysmaki: pizzę i słodycze. Włoskie media zauważyły, że już od dawna wielu fanów tamtejszej pizzy, uważanej za najlepszą na świecie, nosiło się z zamiarem dokonania takiego oryginalnego połączenia.
Zapewniono, że to co deser ten wyróżnia to oprócz wyjątkowego smaku, najwyższa jakość jego składników; wyśmienitej mozzarelli, konfitury z klasycznych pomidorów San Marzano wykorzystywanych do pizzy, a także dodatku w postaci pokruszonego ciasta na pizzę upieczonego z ekologicznej mąki w piecu na drewno. Jest też suszona bazylia z pól Kampanii, czyli wszystko, co składa się na neapolitańską pizzę.
To śmiałe połączenie dwóch największych specjałów, serwowane w niektórych lodziarniach, już okrzyknięto największym kulinarnym wydarzeniem tego lata w Neapolu.
Skomentuj artykuł