Warto częściej sięgać po ryby - pulpety rybne
W krajach nadmorskich, gdzie stałym punktem jadłospisu są ryby i owoce morza ludzie są zdrowsi i żyją dłużej. Rzadziej też cierpią na choroby układu krążenia czy miażdżycę. Jeśli tak, to warto częściej sięgać po ryby! Dziś proponujemy pulpety rybne, które możecie przyrządzić z ryb, które najbardziej lubicie.
- 60 dag filetów (mintaj, morszczuk, dorsz - wg upodobania)
- pół szklanki mleka
- 1 bułka pszenna
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 30 dag włoszczyzny
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- łyżka koperku
- pieprz
- sól
- vegeta
Ugotować półtora litra wywaru z włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i vegety.
Lekko rozmrożone filety wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką zemleć w maszynce. Do masy dodać jaja i koperek, doprawić solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Zwilżonymi ciepłą wodą rękami formować pulpety.
Pulpety włożyć do odcedzonego, lekko wrzącego wywaru i gotować na małym ogniu 20 min.
Można podawać w wywarze, w którym pulpety gotowały się, posypane natką pietruszki lub osobno, polane np. sosem koperkowym.
Skomentuj artykuł