Warto częściej sięgać po ryby - pulpety rybne

Warto częściej sięgać po ryby - pulpety rybne
Dziś proponujemy pulpety rybne, które możecie przyrządzić z ryb, które najbardziej lubicie. (fot. gizzypooh/flickr.com)
apio / DEON.pl

W krajach nadmorskich, gdzie stałym punktem jadłospisu są ryby i owoce morza ludzie są zdrowsi i żyją dłużej. Rzadziej też cierpią na choroby układu krążenia czy miażdżycę.  Jeśli tak, to warto częściej sięgać po ryby! Dziś proponujemy pulpety rybne, które możecie przyrządzić z ryb, które najbardziej lubicie.

  • 60 dag filetów (mintaj, morszczuk, dorsz - wg upodobania)
  • pół szklanki mleka
  • 1 bułka pszenna
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 30 dag włoszczyzny
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka koperku
  • pieprz
  • sól
  • vegeta

Ugotować półtora litra wywaru z włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i vegety.

Lekko rozmrożone filety wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką zemleć w maszynce. Do masy dodać jaja i koperek, dopra­wić solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Zwilżonymi ciepłą wodą rękami formować pulpety.

Pulpety włożyć do odcedzonego, lekko wrzącego wywaru i gotować na małym ogniu 20 min.

Można podawać w wywarze, w którym pulpety gotowały się, posypane natką pietruszki lub osobno, polane np. sosem koperkowym.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Warto częściej sięgać po ryby - pulpety rybne
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.