apio / DEON.pl
Pyszna sałatka z tuńczykiem i makaronem penne, której ciekawego smaku dodają brzoskwinie i rukola. Doskonały przepis na letnie dni!
Pyszna sałatka z tuńczykiem i makaronem penne, której ciekawego smaku dodają brzoskwinie i rukola. Doskonały przepis na letnie dni!
apio / DEON.pl
Nadziewane ziemniaki z boczkiem, papryką i dymką to doskonały pomysł na samodzielne danie bądź dodatek do mięs czy ryb. Pięknie się prezentują i świetnie smakują!
Nadziewane ziemniaki z boczkiem, papryką i dymką to doskonały pomysł na samodzielne danie bądź dodatek do mięs czy ryb. Pięknie się prezentują i świetnie smakują!
apio / DEON.pl
Chili con carne to danie z pogranicza meksykańsko-teksańskiego. Z powodu kojarzonych z meksykiem składników i hiszpańsko brzmiącej nazwy zwykle uznawane jest za klasyczne danie meksykańskie. Jednak"prawa autorskie" do tego dania mają amerykańscy osadnicy z graniczącego z Meksykiem Teksasu. Na pewno zasmakuje miłośnikom pikantnych potraw, choć doradzamy doprawiać wg własnych upodobań.
Chili con carne to danie z pogranicza meksykańsko-teksańskiego. Z powodu kojarzonych z meksykiem składników i hiszpańsko brzmiącej nazwy zwykle uznawane jest za klasyczne danie meksykańskie. Jednak"prawa autorskie" do tego dania mają amerykańscy osadnicy z graniczącego z Meksykiem Teksasu. Na pewno zasmakuje miłośnikom pikantnych potraw, choć doradzamy doprawiać wg własnych upodobań.
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Rukola, zwana też rokiettą siewną coraz częściej gości na naszych stołach. I dobrze, bo jej zdecydowany, wyrazisty smak dodaje smaku każdej mieszance sałat liściastych. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym, a także jako dodatek do kanapek, makaronów czy pizzy.
Rukola, zwana też rokiettą siewną coraz częściej gości na naszych stołach. I dobrze, bo jej zdecydowany, wyrazisty smak dodaje smaku każdej mieszance sałat liściastych. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym, a także jako dodatek do kanapek, makaronów czy pizzy.
apio / DEON.pl
Dziś proponujemy pierś z indyka, zapiekaną pod kołderką z pieczarek uduszonych ze śmietaną i winem, pomidorów i sera. Wyśmienite!
Dziś proponujemy pierś z indyka, zapiekaną pod kołderką z pieczarek uduszonych ze śmietaną i winem, pomidorów i sera. Wyśmienite!
s. Anastzja / DEON.pl / apio
Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem winogron, pomarańczy i orzechów - samo zdrowie!
Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem winogron, pomarańczy i orzechów - samo zdrowie!
apio / DEON.pl
Owoce awokado stają się coraz bardziej popularne w naszej kuchni, i dobrze, bo zawierają wiele cennych składników: nienasycone kwasy tłuszczowe (23,5 proc.), nieco białka (2 proc.), prowitaminę A (karoten), witaminy B_{1}, B_{2}, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu i niewiele wapnia, fosforu i żelaza. Miąższ awokado zawiera 3,4 proc. węglowodanów. Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka, ponieważ zmniejsza kwasowość soku żołądkowego. Ale uwaga: awokado jest tłuste, a więc bardzo kaloryczne (100 g - 233 kcal).
Owoce awokado stają się coraz bardziej popularne w naszej kuchni, i dobrze, bo zawierają wiele cennych składników: nienasycone kwasy tłuszczowe (23,5 proc.), nieco białka (2 proc.), prowitaminę A (karoten), witaminy B_{1}, B_{2}, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu i niewiele wapnia, fosforu i żelaza. Miąższ awokado zawiera 3,4 proc. węglowodanów. Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka, ponieważ zmniejsza kwasowość soku żołądkowego. Ale uwaga: awokado jest tłuste, a więc bardzo kaloryczne (100 g - 233 kcal).
apio / DEON.pl
Kuchnia meksykańska opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili i oczywiście na daniach, których podstawą są kukurydziane lub pszenne placki tortilla:taco, burrito, enchilada.
Kuchnia meksykańska opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili i oczywiście na daniach, których podstawą są kukurydziane lub pszenne placki tortilla:taco, burrito, enchilada.
apio / DEON.pl
Grecka musaka - jak większość popularnych dań - ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Taką zjemy w tawernie nad Morzem Egejskim i w greckiej restauracji w Warszawie, Paryżu i Londynie.
Grecka musaka - jak większość popularnych dań - ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Taką zjemy w tawernie nad Morzem Egejskim i w greckiej restauracji w Warszawie, Paryżu i Londynie.
apio / DEON.pl
Zupa krem z łososia na zimno to doskonałe danie na ciepłe dni. Pyszna, pożywna, odświeżająca i niezwykle efektowna!
Zupa krem z łososia na zimno to doskonałe danie na ciepłe dni. Pyszna, pożywna, odświeżająca i niezwykle efektowna!
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Specjalnie dla użytkowników DEONa przepis z najnowszej książki Siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji".
Specjalnie dla użytkowników DEONa przepis z najnowszej książki Siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji".
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Truskawki w syropie są świetnym dodatkiem do kisieli, kremów, ciast, klusek, naleśników. A syrop można stosować do prawie wszystkich napojów. Przepis na ten wyjątkowy specjał pochodzi z najnowszej książki Siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji".
Truskawki w syropie są świetnym dodatkiem do kisieli, kremów, ciast, klusek, naleśników. A syrop można stosować do prawie wszystkich napojów. Przepis na ten wyjątkowy specjał pochodzi z najnowszej książki Siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji".
Logo źródła: Dziennik Polski Ewa Piłat / "Dziennik Polski" / apio
Kuchnia domu rodzinnego pozostaje ideałem, a jej królowa niedoścignionym autorytetem i ekspertem.
Kuchnia domu rodzinnego pozostaje ideałem, a jej królowa niedoścignionym autorytetem i ekspertem.
apio / DEON.pl
W krajach nadmorskich, gdzie stałym punktem jadłospisu są ryby i owoce morza ludzie są zdrowsi i żyją dłużej. Rzadziej też cierpią na choroby układu krążenia czy miażdżycę. Jeśli tak, to warto częściej sięgać po ryby! Dziś proponujemy pulpety rybne, które możecie przyrządzić z ryb, które najbardziej lubicie.
W krajach nadmorskich, gdzie stałym punktem jadłospisu są ryby i owoce morza ludzie są zdrowsi i żyją dłużej. Rzadziej też cierpią na choroby układu krążenia czy miażdżycę. Jeśli tak, to warto częściej sięgać po ryby! Dziś proponujemy pulpety rybne, które możecie przyrządzić z ryb, które najbardziej lubicie.