Babka babcina z jabłkami

Babka babcina z jabłkami
(fot. Andrzej Sochacki)
Siostra Anastazja /br

Prosta w przygotowaniu, pachnąca wspomnieniami owocowego sadu. Doskonała na wspólne chwile przyjemności - babka według babcinego przepisu. Siostra Anastazja poleca.

Babka babcina z jabłkami - zdjęcie w treści artykułu

Składniki:
4 jaja
15 dag cukru kryształu
25 dag mąki
1 pełna łyżeczka proszku
do pieczenia
1/2 szklanki oleju
3 jabłka
10 dag płatków
migdałowych
5 dag rodzynek, 1 łyżeczka kakao

DEON.PL POLECA

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jabłka, rodzynki i migdały. Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Obie części ciasta wymieszać i przełożyć do formy na babkę.

Piec ok. 50-55 min w temp. ok. 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Babka babcina z jabłkami
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.