Babka ucierana - przepis siostry Anastazji
(fot. włodi / flickr.com)
s. Anastazja / slo
Babka ucierana - niezwykle delikatna - puszysta, delikatna w smaku i aromatyczna. Nieodłączny atrybut wielkanocnego stołu, pisanka, mazurek, żurek i chrzan.
Składniki:
- 25 dag margaryny 6 jaj
- 30 dag mąki
- 20 dag cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao 10 dag bakalii
Wykonanie:
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, na końcu wmieszać bakalie.
- Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
- Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać.
- Na dno foremki przełożyć ciasto białe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Delikatnie docisnąć do dna drewnianą łopatką.
- Piec przez ok. 40 min w temp. ok. 180 st. C.
- Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Wypróbuj więcej wielkanocnych przepisów!
Jaja faszerowane na 5 sposobów
Ćwikła z chrzanem na wielkanoc
Więcej w książce: 143 przysmaki siostry Anastazji
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł