Mazurek kajmakowy
Świateczny mazurek - według przepisu siostry Anastazji, który pachnie kajmakową słodyczą. Jeden z nabardziej popularnych wielkanocnych mazurków.
Składniki:
- 60 dag mąki pszennej
- 30 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki:
2 słoiki dżemu jasnego (lub domowej roboty dżem z dyni z brzoskwinią)
Składniki:
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
Ciasto kruche
Wykonanie:
- Margarynę pokruszyć i wymieszać z mąką
- Dodać proszek do pieczenia i żółtka dobrze roztrzepane z cukrem pudrem
- Szybko wyrobić ciasto i podzielić na 2 części
- Przełożyć do blaszki i upiec 2 placki
Dżem - Uwaga!
Rzadki dżem zagęścić 1-2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Masa kajmakowa
Wykonanie:
Puszkę mleka zanurzyć w wodzie i gotować przez ok. 2 i 1/2 - 3 godz.
Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche - dżem - ciasto kruche -masa kajmakowa. Wierzch dekoracyjnie przyozdobić.
Wypróbuj więcej wielkanocnych przepisów!
Jaja faszerowane na 5 sposobów
Ćwikła z chrzanem na wielkanoc
Babka ucierana - przepis siostry Anastazji
Więcej w książce: 143 przysmaki siostry Anastazji
Skomentuj artykuł