Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja

Świateczny mazurek - według przepisu siostry Anastazji, który pachnie kajmakową słodyczą. Jeden z nabardziej popularnych wielkanocnych mazurków.

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 30 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki:

2 słoiki dżemu jasnego (lub domowej roboty dżem z dyni z brzoskwinią)

Składniki:

1 puszka słodkiego mleka skondensowanego

Ciasto kruche

Wykonanie:

  • Margarynę pokruszyć i wymieszać z mąką
  • Dodać proszek do pieczenia i żółtka dobrze roztrzepane z cukrem pudrem
  • Szybko wyrobić ciasto i podzielić na 2 części
  • Przełożyć do blaszki i upiec 2 placki

Dżem - Uwaga!

Rzadki dżem zagęścić 1-2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.

Masa kajmakowa

Wykonanie:

Puszkę mleka zanurzyć w wodzie i gotować przez ok. 2 i 1/2 - 3 godz.

Przełożenie ciasta:

Ciasto kruche - dżem - ciasto kruche -masa kajmakowa. Wierzch dekoracyjnie przyozdobić.

Wypróbuj więcej wielkanocnych przepisów!

Chrzan wielkanocny z jajkiem

Żur wielkanocny

Babka drożdżowa

Figowiec Siostry Anastazji

Jaja faszerowane na 5 sposobów

Ćwikła z chrzanem na wielkanoc

Babka ucierana - przepis siostry Anastazji

Więcej w książce: 143 przysmaki siostry Anastazji

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Mazurek kajmakowy
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.