Czas na piknik! Idealne danie koszykowe
Skwery, parki i ogrody już nie straszą suchymi badylami, wręcz przeciwnie, koją zmysły zieloną, pachnącą trawą i bzem. Czas na piknik! Ten przepis nadaje się na długie i krótkie wypady.
Trochę zapomniane kosze piknikowe naszych babć przeżywają swój renesans. Nie trzeba dodawać, że ten spokojny wypoczynek na świeżym powietrzu jest też okazją do nadrobienia towarzyskich i książkowych zaległości. Przygotowując jedzenie, które zapakujemy do kosza należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Danie musi dobrze smakować zimne, musi się łatwo dać podzielić i pozostawiać po sobie jak najmniej odpadów. Obecnie na rynku można znaleźć wszelakie akcesoria pinikowe, które skutecznie pomogą w przygotowaniu pięknej wyprawki. Propozycją do spakowania jest dziś quiche, czyli wytrawna wersja klasycznej tarty.
Quiche ze szparagami i kabanosami
Spód:
- 250g mąki pszennej
- 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej)
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremkę do tarty o średnicy 28cm wysmarowujemy masłem i wykładamy spód papierem. Wszystkie składniki szybko zagniatamy ręcznie lub malakserem. Ciasto chłodzimy w lodówce ok 20 min. Im ciasto jest mocniej schłodzone, tym później wychodzi bardziej kruche. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy, formując rant. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy schłodzony spód przez ok 15-17 minut z obciążeniem (na ciasto kładziemy krążek z papiery do pieczenia i wysypujemy groch np. jasiek; zapobiegnie to wybrzuszeniu ciasta).
Nadzienie:
- 400g białych szparagów
- 90g cienkich kabanosów
- 90ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka musztardy
- 50g wędzonego sera
- 50g sera camembert
- 4 jajka
- pół łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
- szczypta wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kabanosy kroimy na połówki. Odkładamy.Ser rozdrabniamy. Śmietankę łączymy z jajkami, przyprawami, musztardą i serem. Na podpieczony spód wykładamy naprzemiennie kabanosy i szparagi. Zalewamy masą jajeczno-serową i pieczemy ok 40 minut. Dobra propozycja zarówno na ciepło jak i zimno. Smacznego!
***
Paulina Malczyk - prowadzi autorskiego bloga o gotowaniu i stylu życia. Uwielbia gotować nocą, pijąc kawę z ulubionego kubka i jedząc sernik. Kolekcjonuje książki kucharskie, które często czyta podróżując.
Skomentuj artykuł