Czas na piknik! Idealne danie koszykowe

Czas na piknik! Idealne danie koszykowe
(fot. Paulina Malczyk)

Skwery, parki i ogrody już nie straszą suchymi badylami, wręcz przeciwnie, koją zmysły zieloną, pachnącą trawą i bzem. Czas na piknik! Ten przepis nadaje się na długie i krótkie wypady.

Trochę zapomniane kosze piknikowe naszych babć przeżywają swój renesans. Nie trzeba dodawać, że ten spokojny wypoczynek na świeżym powietrzu jest też okazją do nadrobienia towarzyskich i książkowych zaległości. Przygotowując jedzenie, które zapakujemy do kosza należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Danie musi dobrze smakować zimne, musi się łatwo dać podzielić i pozostawiać po sobie jak najmniej odpadów. Obecnie na rynku można znaleźć wszelakie akcesoria pinikowe, które skutecznie pomogą w przygotowaniu pięknej wyprawki. Propozycją do spakowania jest dziś quiche, czyli wytrawna wersja klasycznej tarty.

Quiche ze szparagami i kabanosami

Spód:

DEON.PL POLECA

  • 250g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremkę do tarty o średnicy 28cm wysmarowujemy masłem i wykładamy spód papierem. Wszystkie składniki szybko zagniatamy ręcznie lub malakserem. Ciasto chłodzimy w lodówce ok 20 min. Im ciasto jest mocniej schłodzone, tym później wychodzi bardziej kruche. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy, formując rant. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy schłodzony spód przez ok 15-17 minut z obciążeniem (na ciasto kładziemy krążek z papiery do pieczenia i wysypujemy groch np. jasiek; zapobiegnie to wybrzuszeniu ciasta).

Nadzienie:

  • 400g białych szparagów
  • 90g cienkich kabanosów
  • 90ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50g wędzonego sera
  • 50g sera camembert
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
  • szczypta wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kabanosy kroimy na połówki. Odkładamy.Ser rozdrabniamy. Śmietankę łączymy z jajkami, przyprawami, musztardą i serem. Na podpieczony spód wykładamy naprzemiennie kabanosy i szparagi. Zalewamy masą jajeczno-serową i pieczemy ok 40 minut. Dobra propozycja zarówno na ciepło jak i zimno. Smacznego!

***

Paulina Malczyk - prowadzi autorskiego bloga o gotowaniu i stylu życia. Uwielbia gotować nocą, pijąc kawę z ulubionego kubka i jedząc sernik. Kolekcjonuje książki kucharskie, które często czyta podróżując.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Czas na piknik! Idealne danie koszykowe
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.