Kurczak w panierce czy bez?
( fot. Elżbieta Sitnik )
es
Kurczak w marynacie, smażony bez tłuszczu.
Składniki:
- 0,5 piersi z kurczaka
Marynata
- pieprz
- sól najlepiej sól ziołowa/sól z Himalajów
- bazylia sypka
- oregano
- czosnek (lub granulowany czosnek)
- czerwona papryka sypka
- olej
Sposób wykonania:
- wszystkie składniki według uznania wymieszać ze sobą.
- Obmyte piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i wkładamy do marynaty na ok.10-20 min.
- Następnie rozgrzewamy patelnię, najlepiej teflonową, i kładziemy zamarynowane mięso. opiekamy z obydwu stron na złocisty kolor.
Mięso możemy podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszą. Sałatkę dobieramy według uznania.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł