Makowiec zawijany - świąteczny klasyk

Makowiec zawijany - świąteczny klasyk
(fot. sierravalleygirl/flickr.com)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Klasyk świąteczny według przepisu siostry Anastazji - makowiec zawijany. Najsmaczniejszy z makowców, w środku wilgotny i pełen bakalii.  Doskonały na świąteczny stół!

Przepis na ciasto

  • 75 dag mąki pszennej
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 8 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku
  • do pieczenia
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1/3 łyżeczki soli

Margarynę posiekać z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać - wyjąć i ułożyć na deseczce, by ciasto obciekło z wody.

Przepis na nadzienie

  • 40 dag maku
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag migdałów krojonych
  • 1 olejek migdałowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 1/3 łyżeczki soli

Mak sparzyć i dwukrotnie zemleć. Masło roztopić i dodać miód, cukier, cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól, olejek. Wszystko dobrze wymieszać. Podsmażyć. Białka ubić i wmieszać do przestudzonego maku.

Ciasto podzielić na dwie części (lub wg uznania). Każdą część rozwałkować.Na powierzchnię ciasta nałożyć i rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon i luźno w papier do pieczenia. Włożyć do wąskiej formy. Nakłuć patyczkiem w kilku miejscach. Wyrośnięte ciasto upiec. Jeżeli będziemy przy pieczeniu korzystać z dużej blachy, należy pamiętać o dokładnym zawinięciu ciasta w papier do pieczenia.

Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Makowiec zawijany - świąteczny klasyk
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.