Sajgonki - azjatycki pyszny klasyk
Dziś trochę azjatyckich smaków. Sajgonki - pyszne jako przekąska, ale i jako główne danie. Nie zrażajcie się, orientalnie brzmiącymi nazwami składników, wszystkie dostępne są w supermarketach. A i wykonanie sajgonek nie wymaga specjalnego przygotowania czy wprawy.
Składniki:
- opakowanie papieru ryżowego
- 200 g mięsa mielonego
- 50 g makaronu chińskiego
- 10 kiełków fasoli Mung
- 5 grzybów Mun
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 średnia marchew
- 3 liście kapusty pekińskiej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Farsz:
5 grzybów Mun namoczyć 20 min. w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki, a kapelusze pokroić w paski.
50 g makaronu chińskiego wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min. pod przykryciem. Odcedzić, pokroić na paski o długości około 5 cm.
Marchew, cebulę i kapustę pekińska drobno pokroić. Całość wymieszać i dodać do mięsa mielonego.
Następnie dodać jajko, 10 kiełków fasoli Mung, 2 łyżki sosu sojowego. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzać na moment w letniej wodzie i położyć na desce.
Na każdy placek nakładać farsz i zawijać jak gołąbki. Z przepisu wychodzi około 8-10 sajgonek.
Sajgonki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia złotego koloru.
Podawać ciepłe z sosem słodko-pikantnym chilli.
Smacznego!
Skomentuj artykuł