Sajgonki - azjatycki pyszny klasyk

Sajgonki - azjatycki pyszny klasyk
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Dziś trochę azjatyckich smaków. Sajgonki - pyszne jako przekąska, ale i jako główne danie. Nie zrażajcie się, orientalnie brzmiącymi nazwami składników, wszystkie dostępne są w supermarketach. A i wykonanie sajgonek nie wymaga specjalnego przygotowania czy wprawy.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • opakowanie papieru ryżowego
  • 200 g mięsa mielonego
  • 50 g makaronu chińskiego
  • 10 kiełków fasoli Mung
  • 5 grzybów Mun
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchew
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Farsz:

5 grzybów Mun namoczyć 20 min. w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki, a kapelusze pokroić w paski.
50 g makaronu chińskiego wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min. pod przykryciem. Odcedzić, pokroić na paski o długości około 5 cm.

Marchew, cebulę i kapustę pekińska drobno pokroić. Całość wymieszać i dodać do mięsa mielonego.

Następnie dodać jajko, 10 kiełków fasoli Mung, 2 łyżki sosu sojowego. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.

Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzać na moment w letniej wodzie i położyć na desce.

Na każdy placek nakładać farsz i zawijać jak gołąbki. Z przepisu wychodzi około 8-10 sajgonek.

Sajgonki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia złotego koloru.

Podawać ciepłe z sosem słodko-pikantnym chilli.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sajgonki - azjatycki pyszny klasyk
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.