Sezon na grilla
Może niezdrowe, może oklepane, ale jakie dobre. Sezon jest, długi weekend przed nami. Czas rozpalać ogień i piec, piec, piec na ruszcie. Podajemy 9 sprawdzonych przepisów na dania z grilla oraz 3 proste sposoby na przystawkę.
Propozycja pierwsza
Pstrąg w sosie jogurtowo-ziołowym w otoczeniu młodych ziemniaczków
(fot. Simon Aughton / flickr.com)
Składniki:
- 4 pstrągi
- bazylia, koperek, szczypiorek
- oliwa z oliwek
- cytryna
- masło
- młode ziemniaki
- jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- pieprz i sól
Przygotować marynatę: do oliwy z oliwek wycisnąć 1/2 cytryny, dodać suszoną bazylię i szczyptę pieprzu. Marynaty nie należy solić ponieważ ryba robi się sucha.
Ryby wypatroszyć i dokładnie umyć. Zamarynować ryby, a następnie przykryć naczynie folią i odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny. Przed pieczeniem do wnętrza każdego pstrąga włożyć łyżkę masła i gałązkę świeżej bazylii, całość posypać solą. Średniej wielkości pstrągi grillować po ok. 4 minuty z każdej strony. Większe ok. 5 - 6 minut. Po upieczeniu przybierać rybę kawałkami cytryny, bazylii lub koperku.
Danie idealnie będzie się komponowało z sosem jogurtowymo - ziołowym. Jogurt naturalny należy zmieszać z majonezem, drobno pokrojonym koperkiem i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
Doskonałym dodatkiem do pstrąga są młode ziemniaki w kapturkach, pieczone na grillu. Ziemniaki dokładnie umyć, owinąć w folię aluminiową i położyć obok głównego żaru na około 40 minut...
Propozycja druga
Chrupiące żeberka z grilla
(fot. tuxthepenguin84 / flickr.com)
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych (wybrać ładne porcje z dużą ilością mięsa)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Cebule posiekać.Czosnekprzecisnać przez praskę. Sos sojowy połączyć z musztardą, olejem i przecierem. Dodać czosnek, cebulę, kminek, paprykę, sól i pieprz. Wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć, posmarować marynatą. Owinąć w folię aluminiową, włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Grillować 10 - 15 minut z każdej strony.
Propozycja trzecia
Obowiązkowa karkówka w marynacie. Miękka w środku, chrupiąca na zewnątrz, a do tego soczysta i aromatyczna.
(fot. ne*/ flickr.com)
Składniki:
- 1 kg karczku wieprzowego bez kości
- 10 łyżek oleju
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i majeranku
- sok z 1 cytryny
- szczypta chilli
- pieprz i sól
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kotlety o grubości ok. 1,5 cm, rozbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem i solą.
Przygotować marynatę: wymieszać: olej, ketchup, chilli, sok z cytryny, majeranek, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Grubą warstwą marynaty posmarować kotlety, ułożyć w naczyniu jeden na drugim, zalać resztą marynaty i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Grillować po 10 minut z każdej strony.
Propozycja czwarta
Kolorowe warzywne szaszłyki. Cieszą oko i podniebienie.
(fot. Adrian Nier / flickr.com)
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 3 nieduże cebula
- 2 cukinie
- kilka małych, młodych ziemniaków
- kilkanaście pieczarek
Paprykę pokroić na kwadraty o boku ok. 3 cm, cebulę, cukinie i ziemniaki na plastry szerokości ok. 1 cm. Odciąć nóżki pieczarek, obrać kapelusze ze skórki.
Nabijać na przemian warzywa na patyczki, tworząc kolorowe szaszłyki. Szaszłyki nasmarować oliwą z oliwek, oprószyć sola i pieprzem. Grillować ok. 15 min. obracając co jakiś, by równomiernie się upiekły.
Oczywiście szaszłyki można wzbogacić o pokrojone w kostkę i skąpane w marynacie z oliwy i ulubionych ziół piersi z kurczaka. Ale czy wówczas będzie to jeszcze szaszłyk warzywny?
Propozycja piąta
Surówka z młodej kapusty. 3 x bardzo - dobra, szybka, odpowiednia.
(fot. koizumi / flickr.com)
Składniki:
- 1 nieduża główka młodej kapusty
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- ok. 2-3 łyżki majonezu
- ok. 2- łyżki jogurtu naturalnego
- koperek
- sól, pieprz
Kapustę drobno posiekać, posolić i wymieszać, by zmiękła. Dodać odsączoną kukurydzę.
Koperek drobno pokroić i wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym. Surówkę połączyć z sosem, doprawić i... voilà serwować.
Propozycja szósta
Sałatka grecka dobra na każdą okazję
(fot. avlxyz / flickr.com)
Składniki:
- 1 - 2 ogórki szklarniowe
- 4 pomidory
- nieduży słoik czarnych drylowanych oliwek
- ser feta
- opcjonalnie 1 czerwona cebula
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
Ogórek przekroić na pół, a następnie pokroić na centymetrowe kawałki. Pomidory skroić w ćwiartki (można użyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe). Czerwoną cebulę pokroić w drobne piórka. Całość wymieszać z oliwkami.
Ser feta pokroić na kilka plastrów, lub w grubą kostkę. Dodać do warzyw. Wszystko obficie oprószyć oregano i skropić oliwą z oliwek i delikatnie wymieszać.
Propozycja siódma
Bagietki z masłem czosnkowym, jako przekąska lub obowiązkowy dodatek do dań
(fot. Jasmin Foo / flickr.com)
Składniki:
- kilka bagietek
- 1 masło
- solidna garść suszonego oregano
- 2,3 ząbki czosnku
Bagietki nakroić w kilku miejscach tak jak do kanapek (nie przekrawać do końca). Miękkie masło dokładnie wymieszać z oregano i wyciśniętym czosnkiem (masło można delikatnie posolić).
Nakrojone bagietki w nacięciach nasmarować masłem i ułożyć na grillu, tak by ich nie spalić.
Propozycja ósma
Grillowany bakłażan
(fot. Another Pint Please.../flickr.com)
Składniki:
- bakłażany 2 szt.
- świeże listki bazylii
- sól, pieprz
- tymianek, oregano
- oliwa z oliwek
- ser camembert
Bakłażany pokroić na centymetrowej grubości plastry, posolić. Nadmiar soku po kilkudziesięciu minutach odsączyć papierowym ręcznikiem. Przyprawy wymieszać z oliwą z oliwek i nasmarować plastry bakłażana. Grillować kilka minut z obu stron (bezpośrednio na palenisku, lub w folii). Po zdjęciu z grilla na plastry bakłażanu można położyć po kawałeczku sera camembert. Podawać na liściach bazylii.
Propozycja dziewiąta
Mielone kotleciki na patyku lub hamburgery
(fot. Baha'i Views / Flitzy Phoebie / flickr.com)
Składniki:
- ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 nieduża cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka
- bułka tarta
- 1 jajko
- sól, pieprz
Mięso przygotować tak jak na kotlety mielone.
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Na patelnii zrumienić cebulkę i wyciśnięty czosnek, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać wyciśnięta bułkę, całość wymieszać. Dla lepszej konsystencji (by kotleciki łatwo się formowały) dodać odrobinę bułki tartej. Formować niewielkie podłużne kotleciki. Mięso nabijamy na jeden koniec posmarowanego oliwą patyczka do szaszłyków. Grillujemy ok 15 mintu - do momentu, gdy mięso będzie gotowe.
Dla dzieci można z tak przygotowanego mięsa uformować płaskie hamburgery, która należy grillować z obu stron. Bułki do hamburgerów przekroić i wewnętrzną stroną położyć na grilla, by je zrumienić. Całoć złożyć i doprawić sosem, musztardą lub ketchupem. Dodać plaster pomidora lub konserwowego ogórka i drobno posiekaną cebulkę.
3 proste na najlepsze przystawki nie tylko do grilla
Deska serów
(fot. scribbletaylor / flickr.com)
Składniki:
- 2 solidne kiście czerwonych i białych winogron
- kilka niedużych kawałków ulubionych gatunków sera
- obrane orzechy włoskie i migdały
Na drewnianej desce układamy w środku umyte winogrona, wokół nich niepokrojone kawałki serów, całość dekorujemy orzechami i migdałami. Wraz z deską na stół kładziemy nóż do odkrawania sera.
(fot. roboppy / flickr.com)
Składniki:
- 2 pomidory, lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1-2 sery mozzarella
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
Pomidory i ser kroimy na plastry (pomidorki koktajlowe kroimy na połówki). Ser i pomidory układamy naprzemiennie lub według własnej fantazji. Posypujemy świeżymi listkami bazylii i obficie polewamy oliwą z oliwek.
Oliwa z oliwek
(fot. Kake Pugh / flickr.com)
Składniki:
- oliwa z oliwek, według preferencji grecka, hiszpańska lub włoska
- ocet balsamiczny
Oliwę nalewamy na płaskie naczynie, w środek opcjonalnie można wkropić ocet balsamiczny. Serwujemy z pieczywem.
Skomentuj artykuł