Sezon na grilla

Sezon na grilla
(fot. schreiblockade / flickr.com)
drr

Może niezdrowe, może oklepane, ale jakie dobre. Sezon jest, długi weekend przed nami. Czas rozpalać ogień i piec, piec, piec na ruszcie. Podajemy 9 sprawdzonych przepisów na dania z grilla oraz 3 proste sposoby na przystawkę.

Propozycja pierwsza

Pstrąg w sosie jogurtowo-ziołowym w otoczeniu młodych ziemniaczków

DEON.PL POLECA

Sezon na grilla - zdjęcie w treści artykułu

(fot. Simon Aughton / flickr.com)

  Składniki:

  • 4 pstrągi
  • bazylia, koperek, szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • masło
  • młode ziemniaki
  • jogurt naturalny
  • łyżka majonezu
  • pieprz i sól

Przygotować marynatę: do oliwy z oliwek wycisnąć 1/2 cytryny, dodać suszoną bazylię i szczyptę pieprzu. Marynaty nie należy solić ponieważ ryba robi się sucha.

Ryby wypatroszyć i dokładnie umyć. Zamarynować ryby, a następnie przykryć naczynie folią i odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny. Przed pieczeniem do wnętrza każdego pstrąga włożyć łyżkę masła i gałązkę świeżej bazylii, całość posypać solą. Średniej wielkości pstrągi grillować po ok. 4 minuty z każdej strony. Większe ok. 5 - 6 minut. Po upieczeniu przybierać rybę kawałkami cytryny, bazylii lub koperku.

Danie idealnie będzie się komponowało z sosem jogurtowymo - ziołowym. Jogurt naturalny należy zmieszać z majonezem, drobno pokrojonym koperkiem i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.

Doskonałym dodatkiem do pstrąga są młode ziemniaki w kapturkach, pieczone na grillu. Ziemniaki dokładnie umyć, owinąć w folię aluminiową i położyć obok głównego żaru na około 40 minut...

Propozycja druga

Chrupiące żeberka z grilla

Sezon na grilla - zdjęcie w treści artykułu nr 1

(fot. tuxthepenguin84 / flickr.com)

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych (wybrać ładne porcje z dużą ilością mięsa)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

Cebule posiekać.Czosnekprzecisnać przez praskę. Sos sojowy połączyć z musztardą, olejem i przecierem. Dodać czosnek, cebulę, kminek, paprykę, sól i pieprz. Wymieszać.

Mięso umyć, osuszyć, posmarować marynatą. Owinąć w folię aluminiową, włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Grillować 10 - 15 minut z każdej strony.

Propozycja trzecia

Obowiązkowa karkówka w marynacie. Miękka w środku, chrupiąca na zewnątrz, a do tego soczysta i aromatyczna.

Sezon na grilla - zdjęcie w treści artykułu nr 2

(fot. ne*/ flickr.com)

Składniki:

  • 1 kg karczku wieprzowego bez kości
  • 10 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i majeranku
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta chilli
  • pieprz i sól

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kotlety o grubości ok. 1,5 cm, rozbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem i solą.

Przygotować marynatę: wymieszać: olej, ketchup, chilli, sok z cytryny, majeranek, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Grubą warstwą marynaty posmarować kotlety, ułożyć w naczyniu jeden na drugim, zalać resztą marynaty i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Grillować po 10 minut z każdej strony.

 

Propozycja czwarta

Kolorowe warzywne szaszłyki. Cieszą oko i podniebienie.

Sezon na grilla - zdjęcie w treści artykułu nr 3

(fot. Adrian Nier / flickr.com)

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 3 nieduże cebula
  • 2 cukinie
  • kilka małych, młodych ziemniaków
  • kilkanaście pieczarek

Paprykę pokroić na kwadraty o boku ok. 3 cm, cebulę, cukinie i ziemniaki na plastry szerokości ok. 1 cm. Odciąć nóżki pieczarek, obrać kapelusze ze skórki.

Nabijać na przemian warzywa na patyczki, tworząc kolorowe szaszłyki. Szaszłyki nasmarować oliwą z oliwek, oprószyć sola i pieprzem. Grillować ok. 15 min. obracając co jakiś, by równomiernie się upiekły.

Oczywiście szaszłyki można wzbogacić o pokrojone w kostkę i skąpane w marynacie z oliwy i ulubionych ziół piersi z kurczaka. Ale czy wówczas będzie to jeszcze szaszłyk warzywny?

Propozycja piąta

Surówka z młodej kapusty. 3 x bardzo - dobra, szybka, odpowiednia.

Sezon na grilla - zdjęcie w treści artykułu nr 4

(fot. koizumi / flickr.com)

Składniki:

  • 1 nieduża główka młodej kapusty
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • ok. 2-3 łyżki majonezu
  • ok. 2- łyżki jogurtu naturalnego
  • koperek
  • sól, pieprz

Kapustę drobno posiekać, posolić i wymieszać, by zmiękła. Dodać odsączoną kukurydzę.

Koperek drobno pokroić i wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym. Surówkę połączyć z sosem, doprawić i... voilà serwować.

Propozycja szósta

Sałatka grecka dobra na każdą okazję

Sezon na grilla - zdjęcie w treści artykułu nr 5

(fot. avlxyz / flickr.com)

Składniki:

  • 1 - 2 ogórki szklarniowe
  • 4 pomidory
  • nieduży słoik czarnych drylowanych oliwek
  • ser feta
  • opcjonalnie 1 czerwona cebula
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek

Ogórek przekroić na pół, a następnie pokroić na centymetrowe kawałki. Pomidory skroić w ćwiartki (można użyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe). Czerwoną cebulę pokroić w drobne piórka. Całość wymieszać z oliwkami.

Ser feta pokroić na kilka plastrów, lub w grubą kostkę. Dodać do warzyw. Wszystko obficie oprószyć oregano i skropić oliwą z oliwek i delikatnie wymieszać.

 

Propozycja siódma

Bagietki z masłem czosnkowym, jako przekąska lub obowiązkowy dodatek do dań

(fot. Jasmin Foo / flickr.com)

Składniki:

  • kilka bagietek
  • 1 masło
  • solidna garść suszonego oregano
  • 2,3 ząbki czosnku

Bagietki nakroić w kilku miejscach tak jak do kanapek (nie przekrawać do końca). Miękkie masło dokładnie wymieszać z oregano i wyciśniętym czosnkiem (masło można delikatnie posolić).

Nakrojone bagietki w nacięciach nasmarować masłem i ułożyć na grillu, tak by ich nie spalić.

Propozycja ósma

Grillowany bakłażan

(fot. Another Pint Please.../flickr.com)

Składniki:

  • bakłażany 2 szt.
  • świeże listki bazylii
  • sól, pieprz
  • tymianek, oregano
  • oliwa z oliwek
  • ser camembert

Bakłażany pokroić na centymetrowej grubości plastry, posolić. Nadmiar soku po kilkudziesięciu minutach odsączyć papierowym ręcznikiem. Przyprawy wymieszać z oliwą z oliwek i nasmarować plastry bakłażana. Grillować kilka minut z obu stron (bezpośrednio na palenisku, lub w folii). Po zdjęciu z grilla na plastry bakłażanu można położyć po kawałeczku sera camembert. Podawać na liściach bazylii.

Propozycja dziewiąta

Mielone kotleciki na patyku lub hamburgery

Sezon na grilla - zdjęcie w treści artykułu nr 6

(fot. Baha'i Views / Flitzy Phoebie / flickr.com)

Składniki:

  • ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 nieduża cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Mięso przygotować tak jak na kotlety mielone.

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Na patelnii zrumienić cebulkę i wyciśnięty czosnek, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać wyciśnięta bułkę, całość wymieszać. Dla lepszej konsystencji (by kotleciki łatwo się formowały) dodać odrobinę bułki tartej. Formować niewielkie podłużne kotleciki. Mięso nabijamy na jeden koniec posmarowanego oliwą patyczka do szaszłyków. Grillujemy ok 15 mintu - do momentu, gdy mięso będzie gotowe.

Dla dzieci można z tak przygotowanego mięsa uformować płaskie hamburgery, która należy grillować z obu stron. Bułki do hamburgerów przekroić i wewnętrzną stroną położyć na grilla, by je zrumienić. Całoć złożyć i doprawić sosem, musztardą lub ketchupem. Dodać plaster pomidora lub konserwowego ogórka i drobno posiekaną cebulkę.

3 proste na najlepsze przystawki nie tylko do grilla 

Deska serów

(fot. scribbletaylor / flickr.com)

Składniki:

  • 2 solidne kiście czerwonych i białych winogron
  • kilka niedużych kawałków ulubionych gatunków sera
  • obrane orzechy włoskie i migdały

Na drewnianej desce układamy w środku umyte winogrona, wokół nich niepokrojone kawałki serów, całość dekorujemy orzechami i migdałami. Wraz z deską na stół kładziemy nóż do odkrawania sera.

Pomidory z mozzarellą

Sezon na grilla - zdjęcie w treści artykułu nr 7

(fot. roboppy / flickr.com)

Składniki:

  • 2 pomidory, lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1-2 sery mozzarella
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek

Pomidory i ser kroimy na plastry (pomidorki koktajlowe kroimy na połówki). Ser i pomidory układamy naprzemiennie lub według własnej fantazji. Posypujemy świeżymi listkami bazylii i obficie polewamy oliwą z oliwek.

Oliwa z oliwek

Sezon na grilla - zdjęcie w treści artykułu nr 8

(fot. Kake Pugh / flickr.com)

Składniki:

  • oliwa z oliwek, według preferencji grecka, hiszpańska lub włoska
  • ocet balsamiczny

Oliwę nalewamy na płaskie naczynie, w środek opcjonalnie można wkropić ocet balsamiczny. Serwujemy z pieczywem.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sezon na grilla
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.