Lekkostrawny makaron idealny na wiosenny obiad
(fot. Agnieszka Piątkowska / agnieszkapiatkowska.com)
Jeśli nie masz pomysłu na wiosenny obiad, przedstawiamy prosty przepis na wyśmienity makaron.
Makaron z sosem szparagowym
Składniki:
- ½ kg makaronu penne
- 15 dag dojrzewającej
- wędliny
- kilka listków
- zielonej bazylii
- 4 pomidory
- ½ szklanki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki sezamu
- 1 pęczek zielonych
- szparagów
- 1 pęczek dymki
- ze szczypiorkiem
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
- Wędlinę zwinąć w rulon i pokroić w plasterki.
- Ugotowany makaron delikatnie wymieszać z sosem szparagowym i wyłożyć na półmisek.
- Na wierzch dekoracyjnie ułożyć plasterki wędliny, posypać sezamem
- i przybrać zielonymi listkami bazylii.
- Dymkę i szparagi oczyścić, pokroić na kawałki o długości 5-6 cm i smażyć na rozgrzanym maśle z oliwą przez ok. 10 min.
- Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, twarde części, miąższ pokroić w ćwiartki i dodać do usmażonych szparagów i dymki.
- Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przepis pochodzi z książki "Makarony Siostry Salomei"
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł