Tarta szpinakowa
Tarta to wdzięczne danie na każdą okazję: obiad, kolację, spotkanie w gronie znajomych. Na kruchym cieście możemy zapiec warzywa, sery, farsze mięsne. Miłośnicy słodkości z pewnością zasmakują w słodkich tartach owocowych. My przygotowaliśmy na dziś przepis na tartę ze szpinakiem.
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1/2 kostki schłodzonego masła
- 1 żółtko
- łyżka zimnej wody
- sól
- pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy
Farsz:
- 50 dag świeżego szpinaku
- 150 ml śmietany
- 2 jaja
- 15 dag tartego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Z mąki, masła i żółtka zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przypraw przygotować sos.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na podpieczonym spodzie ułożyć równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Skomentuj artykuł