Tarta szpinakowa

Tarta szpinakowa
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Tarta to wdzięczne danie na każdą okazję: obiad, kolację, spotkanie w gronie znajomych. Na kruchym cieście możemy zapiec warzywa, sery, farsze mięsne. Miłośnicy słodkości z pewnością zasmakują w słodkich tartach owocowych. My przygotowaliśmy na dziś przepis na tartę ze szpinakiem.

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1/2 kostki schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy

Farsz:

DEON.PL POLECA

  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 150 ml śmietany
  • 2 jaja
  • 15 dag tartego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Z mąki, masła i żółtka zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.

Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przypraw przygotować sos.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Na podpieczonym spodzie ułożyć równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Tarta szpinakowa
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.