Zapiekana cukinia faszerowana
Delikatne, efektowne i zarazem pożywne danie, które doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i na wykwintną kolację lub przyjęcie. Polecamy!
Składniki:
- 6 cukinii
Farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego (chudszego)
- 1 butelka sosu pomidorowego lub ketchupu lub pomidorów w zalewie
- 2 duże cebule
- 2 duże marchwie
- 20 dag sera żółtego
- pęczek zielonej natki pietruszki
- czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, oraz wg uznania ulubione przyprawy
Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni, odłożyć na bok. Następnie przysmażyć mięso mielone, dodając do niego czosnek, przyprawy, zioła.
Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę oraz marchew startą na małych oczkach, następnie sos pomidorowy lub ketchup.
Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili zgęstnienia sosu.
Gotowy sos doprawić do smaku.
Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką. Gotowym farszem napełnić cukinię. Wierzch posypać zieloną natką pietruszki i startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 30 min, a następnie ściągamy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu zarumienienia sie żółtego sera.
Smacznego!
Skomentuj artykuł