Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem

Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem
Cannelloni to tradycyjna propozycja z kuchni włoskiej. (fot. 3dom/flicr.com)
apio / DEON.pl

Cannelloni to tradycyjna propozycja z kuchni włoskiej. Makaronowe rurki o średnicy ok. 3 cm można nadziewać najprzeróżniejszymi farszami. Dziś proponujemy canelloni nadziewane serem ricotta i szpinakiem, zapiekane w sosie pomidorowym. Przepyszne!

  • makaron cannelloni (ok. 20 rurek)
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 30 dag sera ricotta
  • 15 dag parmezanu (można zastąpić innym serem)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 500 ml sosu pomidorowego (może być gotowy z kartonika)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa z oliwek

Rozmrozić szpinak i odsączyć dokładnie wodę.

DEON.PL POLECA

Na oliwie poddusić szpinak, doprawiając pieprzem i solą. Pod koniec dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przestudzić.

Przygotować sos pomidorowy: na dno rondelka wlać troszeczkę oliwy, dolać sos pomodorowy, wsypać po czybatej łyżeczce bazylii i oregano. Doprawić solą, pieprzem i płaską łyżeczką cukru.Trzymać na małym ogniu ok. 10 min., by suszone zioła oddały smak. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (1-2 ząbki).

W misce rozkruszyć ricottę, dodać przestudzony szpinak, jajka i połowę startego parmezanu. Wymieszać farsz i nadziać makaronowe rurki.

Do naczynia żaroodpornego wlać część sosu, ułóżyć rurki, zalać pozostałym sosem, tak by cannelloni całe były zakryte sosem (nie gotujemy ich wcześniej!). Zapiekać w 200 stopniach przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem piecznia posypać wierzch resztą parmezanu.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.