Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem
Cannelloni to tradycyjna propozycja z kuchni włoskiej. Makaronowe rurki o średnicy ok. 3 cm można nadziewać najprzeróżniejszymi farszami. Dziś proponujemy canelloni nadziewane serem ricotta i szpinakiem, zapiekane w sosie pomidorowym. Przepyszne!
- makaron cannelloni (ok. 20 rurek)
- 50 dag mrożonego szpinaku
- 30 dag sera ricotta
- 15 dag parmezanu (można zastąpić innym serem)
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 500 ml sosu pomidorowego (może być gotowy z kartonika)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- bazylia
- oregano
- oliwa z oliwek
Rozmrozić szpinak i odsączyć dokładnie wodę.
Na oliwie poddusić szpinak, doprawiając pieprzem i solą. Pod koniec dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przestudzić.
Przygotować sos pomidorowy: na dno rondelka wlać troszeczkę oliwy, dolać sos pomodorowy, wsypać po czybatej łyżeczce bazylii i oregano. Doprawić solą, pieprzem i płaską łyżeczką cukru.Trzymać na małym ogniu ok. 10 min., by suszone zioła oddały smak. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (1-2 ząbki).
W misce rozkruszyć ricottę, dodać przestudzony szpinak, jajka i połowę startego parmezanu. Wymieszać farsz i nadziać makaronowe rurki.
Do naczynia żaroodpornego wlać część sosu, ułóżyć rurki, zalać pozostałym sosem, tak by cannelloni całe były zakryte sosem (nie gotujemy ich wcześniej!). Zapiekać w 200 stopniach przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem piecznia posypać wierzch resztą parmezanu.
Skomentuj artykuł