Dorsz w pomidorach na ostro
Wszyscy wiemy, że ryby, zwłaszcza morskie, są zdrowe i powinny często gościć na naszych stołach. Ale czy wiemy dlaczego?
Tłuszcz rybi zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, bardzo korzystne dla zdrowia naszego serca. Kwasy te mają zbawienny wpływ w leczeniu chorób układu krążenia, zapobiegają również udarom mózgu i miażdżycy. Spożywając regularnie ryby morskie, pomagamy w redukcji nadciśnienia tętniczego i arytmii serca. Trzeba jednak pamiętać, aby spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu. Wtedy zapewnimy naszemu organizmowi stałą dostawę jodu, wapnia, potasu i magnezu. Ryba jest też doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kwas tłuszczowy omega 3 wpływa na naszą odporność (jego duże pokłady zawiera popularny tran). Ryby morskie są niewątpliwą skarbnicą rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K.
- 1 kg filetów z dorsza
- po 1/2 łyżeczki kminku, kolendry, soli
- 1/2 łyżeczki suszonej rozdrobnionej papryczki chili
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 pomidory
- szklanka bulionu
- 1 łyżeczka oliwy
W miseczce wymieszać kminek, kolendrę, sól i rozdrobnioną papryczkę chili.
Tak przygotowaną mieszanką posypać umyte i osuszone filety, odłożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kostkę.
Rybę ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żarodpornym lub brytfannie, obłożyć cebulą, czosnkiem i pomidorami. Zalać bulionem i piec ok. 25-30 minut w temp. 180 C.
Skomentuj artykuł