Dorsz w pomidorach na ostro

Dorsz w pomidorach na ostro
Dziś polecamy przepis na pikantnego dorsza, zapiekanego z pomidorami, cebulą i czosnkiem. (fot. ozfoodie/flickr.com)
apio / DEON.pl

Wszyscy wiemy, że ryby, zwłaszcza morskie, są zdrowe i powinny często gościć na naszych stołach. Ale czy wiemy dlaczego?

Tłuszcz rybi zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, bardzo korzystne dla zdrowia naszego serca. Kwasy te mają zbawienny wpływ w leczeniu chorób układu krążenia, zapobiegają również udarom mózgu i miażdżycy. Spożywając regularnie ryby morskie, pomagamy w redukcji nadciśnienia tętniczego i arytmii serca. Trzeba jednak pamiętać, aby spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu. Wtedy zapewnimy naszemu organizmowi stałą dostawę jodu, wapnia, potasu i magnezu. Ryba jest też doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kwas tłuszczowy omega 3 wpływa na naszą odporność (jego duże pokłady zawiera popularny tran). Ryby morskie są niewątpliwą skarbnicą rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K.

DEON.PL POLECA

  • 1 kg filetów z dorsza
  • po 1/2 łyżeczki kminku, kolendry, soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej rozdrobnionej papryczki chili
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 - 4 pomidory
  • szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka oliwy

W miseczce wymieszać kminek, kolendrę, sól i rozdrobnioną papryczkę chili.

Tak przygotowaną mieszanką posypać umyte i osuszone filety, odłożyć do lodówki na co najmniej 30 min.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kostkę.

Rybę ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żarodpornym lub brytfannie, obłożyć cebulą, czosnkiem i pomidorami. Zalać bulionem i piec ok.  25-30 minut w temp. 180 C.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Dorsz w pomidorach na ostro
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.