Sałatka kalafiorowa z koperkiem i kiełkami
(fot. pixabay)
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Kalafior najczęściej gości na naszych talerzach w towarzystwie tartej bułki, przesmażonej na maśle. Dziś kalafior w wydaniu sałatkowym! Sami spróbujcie!
Składniki:
- 1 kalafior
- 3 średnie ogórki zielone
- 1/2 papryki czerwonej (lub pomarańczowej)
- 75 g kiełków z rzodkiewki
- 2 pęczki koperku
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Kalafior ugotować, tak, by nie był za miękki. Ostudzić i podzielić na różyczki.Ogórki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Paprykę pokroić w drobne paseczki. Kiełki umyć. Koperek drobno posiekać.
Oliwę, koperek i ogórki wymieszać z odrobiną soli i pozostawić na ok. 15 min., po czym dodać do pozostałych składników.
Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać obficie koperkiem.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł