Chrupiąca sałata z papryką
(fot. pixabay)
s. Anastazja
Sałatki, surówki powinny być stałą częścią naszego jadłospisu. Świeże i chrupkie warzywa dostarczają nam witamin, energii i już samym wyglądem sprawiają niemało przyjemności. Niewiele też potrzeba, by zafundować sobie taką porcję zdrowia!
Składniki:
- 1 główka sałaty zielonej karbowanej
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 słoik cebulki marynowanej
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Pamiętajmy o dokładnym umyciu warzyw!
Liście sałaty oczyścić i rozdrobnić. Paprykę oczyścić i pokroić w paski. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać odcedzoną cebulkę.
Wymieszać wszystkie składniki i zalać sokiem z cytryny wymieszanym z musztardą i oliwą. Ponownie wymieszać i doprawić do smaku. Dekoracyjnie rozłożyć na półmisku.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł