Krewetki z awokado, sałatą i pomidorami
Wyśmienita sałatka, którą zaskoczycie najbliższych, a i sobie sprawicie niemałą przyjemność. Pyszne krewetki ze świeżą sałatą, pomidorami i awokado to doskonałe połączenie smaku i koloru - uczta dla podniebienia i oczu. Polecamy!
Składniki:
- 1/2 kg dużych krewetek
- sałata lodowa
- 2 pomidory
- 1 awokado
- 15 dag startej mozarelli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- papryka ostra w proszku
- pieprz czarny
Przygotować sałatę - umyć, osuszyć, porwać na kawałki, pokroić pomidory i awokado w większą kostkę.
Oczyścić krewetki z pancerzyków, nóżek i głów.
Wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, sos sojowy, paprykę, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, polać tę zalewą krewetki i wymieszać, by równomiernie się nią pokryły.
Wrzucić krewetki na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, smażyć ok. 3 min., obracając krwetki.
Gotowe krewetki połączyć z sałatą, pomidorami i awokado. Polać pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek, posypać startą mozarellą. I gotowe!
Sałatka świetnie smakuje i wygląda podana z tortilla chips.
Smacznego!
Skomentuj artykuł