Kurczakowe kule z serem i boczkiem
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Kaloryczne, ale jakie dobre! Od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa, ulegamy więc pokusie i polecamy Wam przepis z repertuaru Siostry Anastazji.
- 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
- 30 dag startego sera żółtego
- 20 dag boczku wędzonego
- 2-3 jaja
- mąką pszenna
- bułka tarta
- olej
- pieprz
- sól
Filety wymyć, wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół), delikatnie rozbić i doprawić.
Boczek pokroić w kostkę, stopić i odlać tłuszcz.
Ser żółty wymieszać ze skwarkami i doprawić do smaku.
Na każdy plaster nałożyć farsz, zawinąć i uformować kształt kuli. Panierować w mące, roztrzepanym jaju i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Boczek można zamienić na pokrojone grzybki lub przygotować farsz wg własnego pomysłu.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem i surówkami.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł