apio / DEON.pl
Kalafior jest jednym z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny i witaminy, min.: K, B1, B2, B6, C. W naszej kuchni najczęściej gości w postaci gotowanej, co niestety pozbawia go części wartości. A kalafior doskonale sprawdza się jako podstawa lub dodatek do różnych surówek i sałatek. Proponujemy więc kalafiora na surowo, w pysznej chrupiącej sałatce. Warto spróbować!
Kalafior jest jednym z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny i witaminy, min.: K, B1, B2, B6, C. W naszej kuchni najczęściej gości w postaci gotowanej, co niestety pozbawia go części wartości. A kalafior doskonale sprawdza się jako podstawa lub dodatek do różnych surówek i sałatek. Proponujemy więc kalafiora na surowo, w pysznej chrupiącej sałatce. Warto spróbować!
PAP / drr
Restauracja Noma w Kopenhadze, w kwietniu uznana po raz trzeci z rzędu za najlepszą na świecie, serwuje m.in. mrówki i sos z pasikoników. Rezerwacje na miejsca przy 11 stolikach - już na styczeń - znikają błyskawicznie.
Restauracja Noma w Kopenhadze, w kwietniu uznana po raz trzeci z rzędu za najlepszą na świecie, serwuje m.in. mrówki i sos z pasikoników. Rezerwacje na miejsca przy 11 stolikach - już na styczeń - znikają błyskawicznie.
PAP / drr
Na oficjalnej liście tradycyjnych produktów spożywczych województwa łódzkiego znajduje się ponad 60 pozycji. Są wśród nich m.in.: radomszczańska zalewajka, piernik z marchwi, piernikowa chata znad rzeki Mrogi i doskonale wszystkim znany chrzan.
Na oficjalnej liście tradycyjnych produktów spożywczych województwa łódzkiego znajduje się ponad 60 pozycji. Są wśród nich m.in.: radomszczańska zalewajka, piernik z marchwi, piernikowa chata znad rzeki Mrogi i doskonale wszystkim znany chrzan.
PAP / drr
Ostry spór poróżnił Waltraud Ziervogel, właścicielkę istniejącego w Berlinie od pół wieku kiosku "Konnopke's Imbiss" serwującego kultową currywurst, i jej syna Mario, narażając na szwank jeden z najpopularniejszych symboli stolicy Niemiec.
Ostry spór poróżnił Waltraud Ziervogel, właścicielkę istniejącego w Berlinie od pół wieku kiosku "Konnopke's Imbiss" serwującego kultową currywurst, i jej syna Mario, narażając na szwank jeden z najpopularniejszych symboli stolicy Niemiec.
PAP / im
W wyrobach wędliniarskich często jemy zmielone kości, świńską skórę i tłuszcz - alarmuje "Gazeta Wyborcza".
W wyrobach wędliniarskich często jemy zmielone kości, świńską skórę i tłuszcz - alarmuje "Gazeta Wyborcza".
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienity "Figowiec Siostry Anastazji".
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienity "Figowiec Siostry Anastazji".
im
Przepis na polewę czekoladową jest bardzo prosty i przydatny. Jednak czasami może pojawić się kłopot z proporcjami składników. Poniżej zamieszczamy naszą propozycję tego dodatku.
Przepis na polewę czekoladową jest bardzo prosty i przydatny. Jednak czasami może pojawić się kłopot z proporcjami składników. Poniżej zamieszczamy naszą propozycję tego dodatku.
Myśląc o zdrowej kuchni, w mgnieniu oka przychodzą nam na myśl złote zasady odżywiania i odpowiedniego trybu życia. Nie wiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że równie ważna dla naszego zdrowia jest odpowiednia i funkcjonalna aranżacja kuchennego wnętrza, w którym przebywamy i pracujemy niekiedy przeważającą część dnia.
Myśląc o zdrowej kuchni, w mgnieniu oka przychodzą nam na myśl złote zasady odżywiania i odpowiedniego trybu życia. Nie wiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że równie ważna dla naszego zdrowia jest odpowiednia i funkcjonalna aranżacja kuchennego wnętrza, w którym przebywamy i pracujemy niekiedy przeważającą część dnia.
s. Anastazja / DEON.pl
Zbliżają się święta, a wraz z nimi czas intensywnego gotowania, pieczenia, przygotowywania najprzeróżniejszych pyszności. Przez najbliższe dni prezentować będziemy przepisy na potrawy i słodkości, których pewnie nie braknie na naszych stołach. Na wstępie proponujemy "Ciasto rumowe Siostry Anastazji".
Zbliżają się święta, a wraz z nimi czas intensywnego gotowania, pieczenia, przygotowywania najprzeróżniejszych pyszności. Przez najbliższe dni prezentować będziemy przepisy na potrawy i słodkości, których pewnie nie braknie na naszych stołach. Na wstępie proponujemy "Ciasto rumowe Siostry Anastazji".
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Któż z nas nie przepada za domowymi pierogami. I wbrew pozorom nie są one tak trudne do przygotowania. Warto się o tym przekonać, bo, spójrzmy prawdzie w oczy, żadne kupne pierogi nie dorównają w smaku tym domowym. Polecamy sprawdzony przepis Siostry Anastazji.
Któż z nas nie przepada za domowymi pierogami. I wbrew pozorom nie są one tak trudne do przygotowania. Warto się o tym przekonać, bo, spójrzmy prawdzie w oczy, żadne kupne pierogi nie dorównają w smaku tym domowym. Polecamy sprawdzony przepis Siostry Anastazji.
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Maliny... kuszą wyglądem, smakiem, zapachem. Ale przede wszystkim są cenne ze względu na ich dobroczynne właściwości: wspomagają leczenie przeziębień, dzięki zawartości kwasu elagowego, który ma właściwości antybakteryjne, działają również uspokajająco, przeciwbólowo i obniżają ciśnienie krwi.
Maliny... kuszą wyglądem, smakiem, zapachem. Ale przede wszystkim są cenne ze względu na ich dobroczynne właściwości: wspomagają leczenie przeziębień, dzięki zawartości kwasu elagowego, który ma właściwości antybakteryjne, działają również uspokajająco, przeciwbólowo i obniżają ciśnienie krwi.
S. Anastazja / DEON.pl
Siostra Anastazja wie, co dobre. Dziś polecamy pyszny, domowy pasztet pieczony według jej przepisu. Doskonały do codziennych kanapek i na wielkie przyjęcie. Pychota!
Siostra Anastazja wie, co dobre. Dziś polecamy pyszny, domowy pasztet pieczony według jej przepisu. Doskonały do codziennych kanapek i na wielkie przyjęcie. Pychota!
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Grzyby marynowane to przysmak nie lada. Każdy grzybiarz ma swój ulubiony smak grzyba marynowanego. Decydują o nim (pomijając gatunek grzyba) trzy elementy: sposób obgotowania grzybków, zalewa a szczególnie stosunek: ocet/woda i przyprawy. My wybraliśmy przepis Siostry Anastazji.
Grzyby marynowane to przysmak nie lada. Każdy grzybiarz ma swój ulubiony smak grzyba marynowanego. Decydują o nim (pomijając gatunek grzyba) trzy elementy: sposób obgotowania grzybków, zalewa a szczególnie stosunek: ocet/woda i przyprawy. My wybraliśmy przepis Siostry Anastazji.
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Na weekend podsuwamy pomysł na coś słodkiego. Placek serowo-orzechowo-kokosowy według przepisu Siostry Anastazji. Pychotka!
Na weekend podsuwamy pomysł na coś słodkiego. Placek serowo-orzechowo-kokosowy według przepisu Siostry Anastazji. Pychotka!
apio / DEON.pl
Pyszny, aromatyczny, soczysty, mocno czosnkowy - schab pieczony w rękawie. Nie sposób mu się oprzeć...
Pyszny, aromatyczny, soczysty, mocno czosnkowy - schab pieczony w rękawie. Nie sposób mu się oprzeć...
apio / DEON.pl
Curry - intrygujący aromat i intensywna barwa. To jedna z najpopularniejszych przypraw egzotycznych. Jest mieszanką sproszkowanych kilku lub kilkunastu przypraw kuchennych, między innymi w jej skład wchodzą: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól. Pochodzi z Indii, gdzie jest uznawana za przyprawę narodową, przez wieki ulepszaną, a niektóre szczególnie wyrafinowane jej zestawy trzymane są w ścisłej tajemnicy. Curry, dzięki swemu wspaniałemu aromatowi i barwie szczególnie nadaje się do aromatyzowania ryżu, któremu użycza pięknej żółtej barwy. Doskonale komponuje się z drobiem czy rybami.
Curry - intrygujący aromat i intensywna barwa. To jedna z najpopularniejszych przypraw egzotycznych. Jest mieszanką sproszkowanych kilku lub kilkunastu przypraw kuchennych, między innymi w jej skład wchodzą: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól. Pochodzi z Indii, gdzie jest uznawana za przyprawę narodową, przez wieki ulepszaną, a niektóre szczególnie wyrafinowane jej zestawy trzymane są w ścisłej tajemnicy. Curry, dzięki swemu wspaniałemu aromatowi i barwie szczególnie nadaje się do aromatyzowania ryżu, któremu użycza pięknej żółtej barwy. Doskonale komponuje się z drobiem czy rybami.
Potencjalnie chorobotwórcze grzyby coraz częściej można znaleźć w domowych zmywarkach do naczyń. Te mikroskopijne organizmy mają się tam dobrze mimo dużych wahań temperatury, odczynu środowiska oraz silnego zasolenia - twierdzą naukowcy na łamach "Fungal Biology".
Potencjalnie chorobotwórcze grzyby coraz częściej można znaleźć w domowych zmywarkach do naczyń. Te mikroskopijne organizmy mają się tam dobrze mimo dużych wahań temperatury, odczynu środowiska oraz silnego zasolenia - twierdzą naukowcy na łamach "Fungal Biology".
apio / DEON.pl
Świetna sałatka na każdą okazję, spotkanie w gronie znajomych, lunch bądź kolację.
Świetna sałatka na każdą okazję, spotkanie w gronie znajomych, lunch bądź kolację.
apio / DEON.pl
Młoda kapustka... mmmniam. W naszych warzywniakach zaczyna pojawiać się już młoda kapusta. Dla tych wszystkich, którzy nie mogli się jej doczekać podajemy świetny, sprawdzony i prosty przepis na jeden z bardziej lubianych polskich przysmaków.
Młoda kapustka... mmmniam. W naszych warzywniakach zaczyna pojawiać się już młoda kapusta. Dla tych wszystkich, którzy nie mogli się jej doczekać podajemy świetny, sprawdzony i prosty przepis na jeden z bardziej lubianych polskich przysmaków.
apio / DEON.pl
Wydawać by się mogło, że upiec kurczaka to taka prosta sprawa. Ale jak to zrobić, by był naprawdę smaczny, soczysty w środku, z chrupiącą skórką? Cała tajemnica tkwi w sposobie pieczenia.
Wydawać by się mogło, że upiec kurczaka to taka prosta sprawa. Ale jak to zrobić, by był naprawdę smaczny, soczysty w środku, z chrupiącą skórką? Cała tajemnica tkwi w sposobie pieczenia.
{{ article.published_at }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}