S. Anastazja / DEON.pl / apio
Kiszenie ogórków to prawdziwa sztuka. Jak wybierać ogórki, jak je przygotować i jak zakisić, by wyszły? Skorzystaliśmy z pomocy Siostry Anastazji i jej sprawdzonych przepisów. Polecamy ogórki kiszone w trzech wersjach.
Kiszenie ogórków to prawdziwa sztuka. Jak wybierać ogórki, jak je przygotować i jak zakisić, by wyszły? Skorzystaliśmy z pomocy Siostry Anastazji i jej sprawdzonych przepisów. Polecamy ogórki kiszone w trzech wersjach.
apio / DEON.pl
Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsno-paprykowym gulaszem. Pożywne i rozgrzewające. Genialne na obiad, kolację czy spotkanie w towarzyskim gronie. Polecamy!
Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsno-paprykowym gulaszem. Pożywne i rozgrzewające. Genialne na obiad, kolację czy spotkanie w towarzyskim gronie. Polecamy!
Joanna Winiecka-Nowak
Na straganie w dzień targowy coraz krótsze są rozmowy. Skończył się już sezon owocowy, pożegnaliśmy też większość warzyw letnich. Kupujmy rozsądnie, a okaże się, że kuchnia jesienna nadal jest bogata!
Na straganie w dzień targowy coraz krótsze są rozmowy. Skończył się już sezon owocowy, pożegnaliśmy też większość warzyw letnich. Kupujmy rozsądnie, a okaże się, że kuchnia jesienna nadal jest bogata!
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Lato obsypuje nas już swoimi darami, rozpoczyna się sezon na przetwory. Zanim przystąpimy do ich przygotowywania, skorzystajmy z kilku rad Siostry Anastazji, która dzieli się z nami swoją kulinarną wiedzą - a prawdziwa to skarbnica - i podpowiada, o czym powinniśmy pamiętać, na co zwrócić uwagę przy wyborze produktów na przetwory, jak je przygotować, jak pasteryzować, jak przechowywać, itd...
Lato obsypuje nas już swoimi darami, rozpoczyna się sezon na przetwory. Zanim przystąpimy do ich przygotowywania, skorzystajmy z kilku rad Siostry Anastazji, która dzieli się z nami swoją kulinarną wiedzą - a prawdziwa to skarbnica - i podpowiada, o czym powinniśmy pamiętać, na co zwrócić uwagę przy wyborze produktów na przetwory, jak je przygotować, jak pasteryzować, jak przechowywać, itd...
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Dużą popularnością cieszył się w naszej kuchni przepis Siostry Anastazji na borowiki marynowane. Poprosiliśmy zatem o jeszcze. Dla wszystkich smakoszy grzybków marynowanych Siostra poleca podgrzybki marynowane z marchewką.
Dużą popularnością cieszył się w naszej kuchni przepis Siostry Anastazji na borowiki marynowane. Poprosiliśmy zatem o jeszcze. Dla wszystkich smakoszy grzybków marynowanych Siostra poleca podgrzybki marynowane z marchewką.
apio / DEON.pl
Wiosna trwa, wiec grillujemy! Dziś warzywa! Żeby było ciekawiej, proponujemy zrobić z nich kolorowe szaszłyki. Cieszą i oko i podniebienie. Spróbujcie!
Wiosna trwa, wiec grillujemy! Dziś warzywa! Żeby było ciekawiej, proponujemy zrobić z nich kolorowe szaszłyki. Cieszą i oko i podniebienie. Spróbujcie!
PAP / mh
Kuchnia to prawdziwe miejsce bez granic, gdzie każdy może szczerze mówić o swoich przeżyciach - mówi PAP Elmira z Kirgistanu, która ubiega się o status uchodźcy i od trzech lat mieszka w Polsce; prowadzi tu warsztaty kulinarne w ośrodku dla cudzoziemców w Dębaku.
Kuchnia to prawdziwe miejsce bez granic, gdzie każdy może szczerze mówić o swoich przeżyciach - mówi PAP Elmira z Kirgistanu, która ubiega się o status uchodźcy i od trzech lat mieszka w Polsce; prowadzi tu warsztaty kulinarne w ośrodku dla cudzoziemców w Dębaku.
oddee.com / Paulus
W Internecie można znaleźć wiele alternatywnych pomysłów dla tradycyjnego tortu weselnego. Zobaczcie, czy któryś przypadnie wam do gustu.
W Internecie można znaleźć wiele alternatywnych pomysłów dla tradycyjnego tortu weselnego. Zobaczcie, czy któryś przypadnie wam do gustu.
apio / DEON.pl
Babka drożdżowa to prawdziwe wyzwanie. To, czy ciasto się uda zależy od jakości i temperatury użytych składników i od dokładnego przestrzegania kilku ważnych zasad. Koniecznie trzeba zadbać o to, by wszystkie potrzebne produkty były naprawdę świeże. Szczególnie drożdże. Muszą być miękkie i plastyczne, a nie kruszyć się, powinny też mieć jasnobeżową, jednolitą barwę i przyjemny, świeży zapach. Na wierzchu nie mogą mieć białego nalotu. Powodzenia!
Babka drożdżowa to prawdziwe wyzwanie. To, czy ciasto się uda zależy od jakości i temperatury użytych składników i od dokładnego przestrzegania kilku ważnych zasad. Koniecznie trzeba zadbać o to, by wszystkie potrzebne produkty były naprawdę świeże. Szczególnie drożdże. Muszą być miękkie i plastyczne, a nie kruszyć się, powinny też mieć jasnobeżową, jednolitą barwę i przyjemny, świeży zapach. Na wierzchu nie mogą mieć białego nalotu. Powodzenia!
Logo źródła: Boska.tv o. Wojciech Jędrzejewski OP
Kurczak w śliwkach i cynamonie z pieprzem cayenne.
Kurczak w śliwkach i cynamonie z pieprzem cayenne.
PAP / drr
Pierogi z serem i poziomkami zdobyły nagrodę jury podczas XI Festiwalu Pierogów w Krakowie. Według publiczności najsmaczniejsze były pierogi św. Marcina - z gęsiną i miętą. W tegorocznej edycji festiwalu uczestniczyło 14 restauracji.
Pierogi z serem i poziomkami zdobyły nagrodę jury podczas XI Festiwalu Pierogów w Krakowie. Według publiczności najsmaczniejsze były pierogi św. Marcina - z gęsiną i miętą. W tegorocznej edycji festiwalu uczestniczyło 14 restauracji.
apio / DEON.pl
Efektowne i smakowite danie, którego przygotowanie nawet niewprawnym kucharzom nie sprawi trudności. Polecamy!
Efektowne i smakowite danie, którego przygotowanie nawet niewprawnym kucharzom nie sprawi trudności. Polecamy!
apio / DEON.pl
Lato rozpieszcza nas piękna pogodą, warto więc cztery ściany kuchni zamienić na grill na świeżym powietrzu. Dziś podsuwamy pomysł na doskonały obiad z grilla. Pyszny pstrąg w sosie jogurtowo-ziołowym w otoczeniu młodych ziemniaczków, wszystko oczywiście prosto z grilla. Smacznego!
Lato rozpieszcza nas piękna pogodą, warto więc cztery ściany kuchni zamienić na grill na świeżym powietrzu. Dziś podsuwamy pomysł na doskonały obiad z grilla. Pyszny pstrąg w sosie jogurtowo-ziołowym w otoczeniu młodych ziemniaczków, wszystko oczywiście prosto z grilla. Smacznego!
apio / DEON.pl
Dziś u nas weekendowo, grillowo i ... kalorycznie. Ale jak tu nie dać się skusić doskonałym, chrupiącym żeberkom z grilla? Tylko nie przesadźmy z ilością!
Dziś u nas weekendowo, grillowo i ... kalorycznie. Ale jak tu nie dać się skusić doskonałym, chrupiącym żeberkom z grilla? Tylko nie przesadźmy z ilością!
s. Anastazja, "143 przysmaki siostry Anastazji" / Wydawnicto WAM
Panierowane naleśniki z soczystym kurczakiem i włoskim aromatem zielonego pesto.
Panierowane naleśniki z soczystym kurczakiem i włoskim aromatem zielonego pesto.
PAP / drr
69 procent Włochów uważa, że najspokojniejszym miejscem w domu, w którym gromadzi się najwięcej pozytywnej energii, jest kuchnia - wynika z sondażu. W jego analizach zauważa się, że wiele mówi on o wartościach i stylu życia we Włoszech.
69 procent Włochów uważa, że najspokojniejszym miejscem w domu, w którym gromadzi się najwięcej pozytywnej energii, jest kuchnia - wynika z sondażu. W jego analizach zauważa się, że wiele mówi on o wartościach i stylu życia we Włoszech.
s. Anastazja / DEON.pl
Dziś proponujemy więc coś lekkiego - sałatę lodową z indykiem i mandarynką wg przepisu Siostry Anastazji.
Dziś proponujemy więc coś lekkiego - sałatę lodową z indykiem i mandarynką wg przepisu Siostry Anastazji.
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Dziś ciekawa propozycja Siostry Anastazji na podanie ravioli z warzywami i wyśmienitym sosem z suszonymi pomidorami.
Dziś ciekawa propozycja Siostry Anastazji na podanie ravioli z warzywami i wyśmienitym sosem z suszonymi pomidorami.
apio / DEON.pl
Nasza dzisiejsza propozycja to pieczeń cielęca, marynowana w aromatycznej zalewie. Pyszne, kruche mięso, które wprost rozpływa się w ustach.
Nasza dzisiejsza propozycja to pieczeń cielęca, marynowana w aromatycznej zalewie. Pyszne, kruche mięso, które wprost rozpływa się w ustach.
PAP / drr
2200 przepisów zebrał od mieszkańców Opolszczyzny i spisał w książce kucharskiej ks. prof. Andrzej Hanich, historyk Śląska. Zdaniem autora kuchnia opolska to dziś tygiel smaków stworzony przez Ślązaków, kresowian i opolan - podróżujących czy migrujących za pracą.
2200 przepisów zebrał od mieszkańców Opolszczyzny i spisał w książce kucharskiej ks. prof. Andrzej Hanich, historyk Śląska. Zdaniem autora kuchnia opolska to dziś tygiel smaków stworzony przez Ślązaków, kresowian i opolan - podróżujących czy migrujących za pracą.