DEON.pl / apio
Pierwsze urodziny naszego portalu nie mogłyby obejść się bez urodzinowego tortu. Był. Przepyszny, efektowny, czekoladowo-wiśniowy, z mnóstwem bitej śmietany. Wirtualnie dzielimy się nim z Wami. Wypróbujcie przepis!
Pierwsze urodziny naszego portalu nie mogłyby obejść się bez urodzinowego tortu. Był. Przepyszny, efektowny, czekoladowo-wiśniowy, z mnóstwem bitej śmietany. Wirtualnie dzielimy się nim z Wami. Wypróbujcie przepis!
apio / DEON.pl
Cannelloni to tradycyjna propozycja z kuchni włoskiej. Makaronowe rurki o średnicy ok. 3 cm można nadziewać najprzeróżniejszymi farszami. Dziś proponujemy canelloni nadziewane serem ricotta i szpinakiem, zapiekane w sosie pomidorowym. Przepyszne!
Cannelloni to tradycyjna propozycja z kuchni włoskiej. Makaronowe rurki o średnicy ok. 3 cm można nadziewać najprzeróżniejszymi farszami. Dziś proponujemy canelloni nadziewane serem ricotta i szpinakiem, zapiekane w sosie pomidorowym. Przepyszne!
apio / DEON.pl
Kasza kuskus staje się u nas coraz bardziej popularna. I dobrze, bo może stanowić podstawę wielu fantastycznych sałatek i dań. My podajemy dziś przepis na bardzo popularną arabską sałatkę - tabbuleh.
Kasza kuskus staje się u nas coraz bardziej popularna. I dobrze, bo może stanowić podstawę wielu fantastycznych sałatek i dań. My podajemy dziś przepis na bardzo popularną arabską sałatkę - tabbuleh.
s. Anastazja / DEON.pl
Smaczna i pożywna sałatka wg przepisu Siostry Anastazji.
Doskonała na lunch lub spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół.
Smacznego!
Smaczna i pożywna sałatka wg przepisu Siostry Anastazji.
Doskonała na lunch lub spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół.
Smacznego!
apio / DEON.pl
Ryba w jarzynach na "pomidorowo", znana wszystkim jako ryba po grecku to danie, które od lat zachwyca. Wybornie smakuje na zimno, ale na gorąco też ma swoich zwolenników. Najlepszy smak uzyskuje na drugi dzień po przygotowaniu.
Ryba w jarzynach na "pomidorowo", znana wszystkim jako ryba po grecku to danie, które od lat zachwyca. Wybornie smakuje na zimno, ale na gorąco też ma swoich zwolenników. Najlepszy smak uzyskuje na drugi dzień po przygotowaniu.
apio / DEON.pl
Dziś proponujemy świetną sałatkę o ciekawym połączeniu słodkiego smaku ananasa z wędzonym kurczakiem i cebulą. Warto spróbować, bo jest naprawdę smaczna, a i pożywna. Dodatkową jej zaletą jest szybkie przygotowanie. Polecamy!
Dziś proponujemy świetną sałatkę o ciekawym połączeniu słodkiego smaku ananasa z wędzonym kurczakiem i cebulą. Warto spróbować, bo jest naprawdę smaczna, a i pożywna. Dodatkową jej zaletą jest szybkie przygotowanie. Polecamy!
apio / DEON.pl
Pyszna sałatka z tuńczykiem i makaronem penne, której ciekawego smaku dodają brzoskwinie i rukola. Doskonały przepis na letnie dni!
Pyszna sałatka z tuńczykiem i makaronem penne, której ciekawego smaku dodają brzoskwinie i rukola. Doskonały przepis na letnie dni!
apio / DEON.pl
Nadziewane ziemniaki z boczkiem, papryką i dymką to doskonały pomysł na samodzielne danie bądź dodatek do mięs czy ryb. Pięknie się prezentują i świetnie smakują!
Nadziewane ziemniaki z boczkiem, papryką i dymką to doskonały pomysł na samodzielne danie bądź dodatek do mięs czy ryb. Pięknie się prezentują i świetnie smakują!
apio / DEON.pl
Chili con carne to danie z pogranicza meksykańsko-teksańskiego. Z powodu kojarzonych z meksykiem składników i hiszpańsko brzmiącej nazwy zwykle uznawane jest za klasyczne danie meksykańskie. Jednak"prawa autorskie" do tego dania mają amerykańscy osadnicy z graniczącego z Meksykiem Teksasu. Na pewno zasmakuje miłośnikom pikantnych potraw, choć doradzamy doprawiać wg własnych upodobań.
Chili con carne to danie z pogranicza meksykańsko-teksańskiego. Z powodu kojarzonych z meksykiem składników i hiszpańsko brzmiącej nazwy zwykle uznawane jest za klasyczne danie meksykańskie. Jednak"prawa autorskie" do tego dania mają amerykańscy osadnicy z graniczącego z Meksykiem Teksasu. Na pewno zasmakuje miłośnikom pikantnych potraw, choć doradzamy doprawiać wg własnych upodobań.
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Rukola, zwana też rokiettą siewną coraz częściej gości na naszych stołach. I dobrze, bo jej zdecydowany, wyrazisty smak dodaje smaku każdej mieszance sałat liściastych. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym, a także jako dodatek do kanapek, makaronów czy pizzy.
Rukola, zwana też rokiettą siewną coraz częściej gości na naszych stołach. I dobrze, bo jej zdecydowany, wyrazisty smak dodaje smaku każdej mieszance sałat liściastych. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym, a także jako dodatek do kanapek, makaronów czy pizzy.
apio / DEON.pl
Dziś proponujemy pierś z indyka, zapiekaną pod kołderką z pieczarek uduszonych ze śmietaną i winem, pomidorów i sera. Wyśmienite!
Dziś proponujemy pierś z indyka, zapiekaną pod kołderką z pieczarek uduszonych ze śmietaną i winem, pomidorów i sera. Wyśmienite!
s. Anastzja / DEON.pl / apio
Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem winogron, pomarańczy i orzechów - samo zdrowie!
Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem winogron, pomarańczy i orzechów - samo zdrowie!
apio / DEON.pl
Owoce awokado stają się coraz bardziej popularne w naszej kuchni, i dobrze, bo zawierają wiele cennych składników: nienasycone kwasy tłuszczowe (23,5 proc.), nieco białka (2 proc.), prowitaminę A (karoten), witaminy B_{1}, B_{2}, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu i niewiele wapnia, fosforu i żelaza. Miąższ awokado zawiera 3,4 proc. węglowodanów. Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka, ponieważ zmniejsza kwasowość soku żołądkowego. Ale uwaga: awokado jest tłuste, a więc bardzo kaloryczne (100 g - 233 kcal).
Owoce awokado stają się coraz bardziej popularne w naszej kuchni, i dobrze, bo zawierają wiele cennych składników: nienasycone kwasy tłuszczowe (23,5 proc.), nieco białka (2 proc.), prowitaminę A (karoten), witaminy B_{1}, B_{2}, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu i niewiele wapnia, fosforu i żelaza. Miąższ awokado zawiera 3,4 proc. węglowodanów. Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka, ponieważ zmniejsza kwasowość soku żołądkowego. Ale uwaga: awokado jest tłuste, a więc bardzo kaloryczne (100 g - 233 kcal).
apio / DEON.pl
Kuchnia meksykańska opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili i oczywiście na daniach, których podstawą są kukurydziane lub pszenne placki tortilla:taco, burrito, enchilada.
Kuchnia meksykańska opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili i oczywiście na daniach, których podstawą są kukurydziane lub pszenne placki tortilla:taco, burrito, enchilada.
apio / DEON.pl
Grecka musaka - jak większość popularnych dań - ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Taką zjemy w tawernie nad Morzem Egejskim i w greckiej restauracji w Warszawie, Paryżu i Londynie.
Grecka musaka - jak większość popularnych dań - ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Taką zjemy w tawernie nad Morzem Egejskim i w greckiej restauracji w Warszawie, Paryżu i Londynie.
apio / DEON.pl
Zupa krem z łososia na zimno to doskonałe danie na ciepłe dni. Pyszna, pożywna, odświeżająca i niezwykle efektowna!
Zupa krem z łososia na zimno to doskonałe danie na ciepłe dni. Pyszna, pożywna, odświeżająca i niezwykle efektowna!
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Truskawki w syropie są świetnym dodatkiem do kisieli, kremów, ciast, klusek, naleśników. A syrop można stosować do prawie wszystkich napojów. Przepis na ten wyjątkowy specjał pochodzi z najnowszej książki Siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji".
Truskawki w syropie są świetnym dodatkiem do kisieli, kremów, ciast, klusek, naleśników. A syrop można stosować do prawie wszystkich napojów. Przepis na ten wyjątkowy specjał pochodzi z najnowszej książki Siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji".
Kuchnia domu rodzinnego pozostaje ideałem, a jej królowa niedoścignionym autorytetem i ekspertem.
Kuchnia domu rodzinnego pozostaje ideałem, a jej królowa niedoścignionym autorytetem i ekspertem.
apio / DEON.pl
Delikatne mięso z piersi kurcząt wspaniale komponuje się z miodowo-cytrynową zalewą. Podane z makaronowymi wstążkami lub ryżem, przybrane świeżymi ziołami i cytryną, tworzy wykwintne danie, którego nie powstydziłby się renomowany restaurator.
Delikatne mięso z piersi kurcząt wspaniale komponuje się z miodowo-cytrynową zalewą. Podane z makaronowymi wstążkami lub ryżem, przybrane świeżymi ziołami i cytryną, tworzy wykwintne danie, którego nie powstydziłby się renomowany restaurator.
apio / DEON.pl
Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Nie ma ścisłego przepisu na Minestrone, a jej skład bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii.
Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Nie ma ścisłego przepisu na Minestrone, a jej skład bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii.
{{ article.published_at }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}